Педијатар др Вера Вујовић о сезонским инфекцијама и како заштитити децу

Респираторне, вирусне али и цревне инфекције су у овом периоду веома честе, посебно код деце. Родитељима је права мука како се изборити са њима на најлакши начин и са што мање последица по дете

Фото: Др Курир

Како препознати која инфекција је у питању, када се јавља температура и који је најефикаснији начин за њено скидање, само су нека од питања на која је у у емисији Др Курир одговарала др Вера Вујовић, педијатар.Који симптоми указују на вирусне инфекције?

– Суви надражајни кашаљ, често промукао, цурење носића, обично бистра секреција и незаобилазна температура главни су симптоми вируса. Важно је да родитељи знају да, када дете уђе у инфекцију, респираторну, цревну, једна од првих ствари је одмор. Дете треба да обустави активности, да добро спава и правилно једе. Одлазак у школу и вртић се не препоручује док се дете у потпуности не опорави – каже др Вујовић.

Сваки родитељ би требало да свом детету измери температуру у здравом стању, напомиње др Вујовић, јер нема свако дете исту телесну температуру, па је важно да родитељ зна која је температура тог детета нормална кад је здраво. Све између 36 и 37 је нормална температура. Кад дете уђе у инфекцију, температура расте, али је лековима не треба обарати све док не пређе 38,5. За обарање температуре се код нас препоручује парацетамол и ибупрофен. Дозу ће да одреди педијатар. Уобичајено је 10мг на кг телесне тежине по дози, али је најсигурније питати доктора, речи су др Вујовић.

Докторка посебно истиче да размак између две дозе мора бити између 6 и 8 сати, само у изузетним ситуацијама 4 сата. Наизменично се смеју давати парацетамол и ибупрофен, али исто тако у размаку 6 до 8 сати. Дакле, то што се лекови комбинују, не значи да се смеју дати у мањим временским размацима.

„Подразумева се да је јако важно да дете буде адекватно хидрирано. Све инфекције ће брже и лакше проћи ако је дете хидрирано.” – додаје др Вујовић.

У којим ситуацијама је ноћни кашаљ за бригу?

Кашаљ који се јавља пред зору и кашаљ са раним елементима алергије, уз кијавицу, разлог је да се родитељ обрати лекару, каже др.
„Ако дете има сув кашаљ који га не ремети превише, онда је најбоље кувати му чај од боквице или белог слеза. Важно је знати да бели слез не сме да се покрива врелом водом, већ само хладном и онда се оставља да одстоји два сата. То је сјајан напитак за децу.” – открива др Вујовић

Како заштитити дете од сезонских инфекција

„Дете мора довољно да спава. Деца предшколског и школског узраста треба да спавају 10 сати. Нашој деци недостаје сна, спавају мање него што би требало. Сан је период када дајете имунолошком систему време да се опорави и припреми за нове активности и сусрете са новим изазовима. Затим, адекватна исхрана – воће, поврће, течност, вода пре свега. Избацити или што више смањити слаткише и грицкалице.” – каже др Вујовић и додаје: „Кад поменете имунитет и заштиту, родитељи обично мисле на неке таблете и сирупе, уместо тога деца треба да уносе довољно витамина „це” кроз исхрану, али и да укључе цинк у дози између 5 и 10 мг за здраву децу, а ако је дете већ оболело, онда 15 мг. Важни су и пробиотици, јер они јачају цревну слузницу.”

Цревне инфекције

Вирусне цревне инфекције су некако најједноставније и кратко трају. Ту је важна хигијена руку и простора, као и намирница. Дете може имати температуру, пролив и повраћање, па треба укључити чајеве који ће бити пошећерени и са мало соли јер дете изгуби течност и неопходно је повратити електролите. У супротном ће дете бити малаксало.

И љубав је важан саставни део имунитета. Кад је дете срећно, задовољно и вољено то се одражава и на његов имунитет.

Извор: Зелена учионица / Др Курир