Oд колико месеци бебе разумеју шта им родитељи говоре

4 новембра, 2020

До сад су научници веровали да деца почињу да разумеју речи које им упућују родитељи тек око прве године живота, али новија истраживања показала су да се то догађа већ у узрасту од шест месеци.

Foto: Canva

Да би тестирали вештину разумевања речи код групе беба научници су их снимали док су им на мониторима рачунара приказивали фотографије, изговарајући притом називе приказаних објеката.

Уочили су да су деца узраста између шест и девет месеци очима тражила аутомобил, ногу или јабуку на рачунару након што им се поставило питање: “Гдје је ауто?.. нога?… јабука?” Професорка Ерика Бергелсон са Универзитета Дјук, која је водила ново истраживање рекла је да бебе разумеју и више од тога.

Показали су им неке фотографије на којима су објекти били повезани и неке на којима они нису били повезани.

На једној фотографији су биле приказане рука и нога, а на другој нога и чаша са млеком. Кад су изговорени називи објеката, показало се да бебе више времена проводе тражећи везу на фотографијама на којима су били неповезиви објекти.

Наученици су објаснили да су деца погледима дала до знања да су “нога и рука” сличнији и повезанији објекти од “ноге и чаше са млеком” и да се иза симпатичног гугутања крије бистар и оштар ум.

Професорка Бергелсон сматра да шестомесечна беба разуме готово цео вокабулар којим им се родитељи обраћају, пише Live Science.

Родитељима је поручила да разговарају са својом децом јер ће бебе разумети све што им кажу, а у одраслом узрасту ће имати боље језичне вештине.

“Неће моћи да вам одговоре вербално, али ће разумети, а што више схватају, граде знање за будућност” истакла је Бергелсон.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама