Педијатри: Родитељи, ово немојте да радите!

Ево неколико ствари које би педијатри желели да родитељи престану да раде… Живот би свима био лакши.

Уз бебу не добијате „упутство за употребу“, па млади родитељи савете прикупљају на све стране, бар у првим месецима, док се не охрабре довољно и не схвате да ће у највећем броју ситуација просто знати шта би требало да ураде, само пратећи свој осећај.
Али, док тај тренутак не дође, за сваку ситницу родитељи успаничено стижу код педијатра, збуњени и уплашени саветима које су пронашли на форумима, чули од својих познаника, својих родитеља, комшија… А онда кад стигну код лекара, под толиким су стресом, да често и забораве да питају све што их занима.
С друге стране, лекари нам обично говоре шта би требало да радимо, али понекад није лоше ни да нам скрену пажњу на ствари које НЕ БИ требало да радимо.
Ево неколико ствари које би педијатри желели да родитељи не раде:
Немојте тражити медицинске савете на интернету
Kад сте уплашени због симптома које приметите код детета, прва адреса је др Гоогле. Али, требало би да се одупрете том пориву да сами постављате дијагнозу. Уместо тога, одведите дете код лекара. „Често ми родитељи дођу са већ ‘постављеном’ дијагнозом и лепо ми покажу на којим су је сајтовима пронашли. Ја увек погледам то, јер имам разумевања за родитељске страхове, али дијагнозу поставља лекар, на основу прегледа малог пацијента и анамнезе“, каже за портал Парентинг др Бил Буш, педијатар из Дечје болнице Хелен ДеВос, из Мичигена.
Немојте ићи у дежурне клинике због сваке ситнице
Ако се нешто деси, прво позовите педијатра да добијете савет. „Осим у заиста очигледним, хитним ситуацијама, увек је боље да се прво чујете са лекаром који прати ваше дете. На тај начин ћете моћи да донесете бољу процену ситауције и да у највећем броју случајева избегнете вишечасовно чекање, које се претвори у непотребно малтретирање детета“, саветује др Буш.
Немојте захтевати антибиотике, ако их лекар већ није сам преписао
Природно је да желимо да дете оздрави што је пре могуће, али антибиотици нису увек чаробно решење, упозорава др Буш: „У неким случајевима, антибиотици јесу одговор, али само уз урађен антибиограм, и само ако је потврђено да је у питању бактеријска инфекција. У већини случајева кад родитељи инсистирају на антибиотицима, у питању су вирусне инфекције на које ови лекови просто не делују. Прехлада и лакши кашаљ не захтевају лечење антибиотицима, просто траже време.“ Такође, родитељи би требало да имају у виду да пречесто узимање антибиотика „и кад треба и кад не треба“ води до развоја бактерија отпорних на антибиотике, што може бити озбиљан проблем.
Престаните да одбијате вакцинацију и да захтевате „алтернативни“ календар вакцинације
Иронично, као што има родитеља који трче код педијатра за сваку ситницу, имате и оне који су преплашени вакцинама. Чак и родитељи који су генерално свесни да су вакцине корисне и важне, често су забринути због распореда вакцинације који подразумева давање више вакцина у исто време.
„Постоје необориви докази да имунизација спречава врло опасне, понекад и по живот опасне болести у детињству“, каже др Буш. „Такође, за све вакцине које се дају истовремено, постоје јасни научни докази о ефикасности и безбедности која није мања због тога што се више доза различитих вакцина прима истовремено. Много већи проблем може настати ако инсистирате да се вакцине ‘раздвоје’ и да се дају током дужег временског периода, јер је дете тако дуже незаштићено“, упозорава др Буш.
Немојте дозвољавати деци неограничено време пред екраном било које врсте
Реалност је таква да су „монитори“ део наших живота данас. Али, јако је важно да се побринете да деца проводе довољно времена на свежем ваздуху, бавећи се физичким активностима у складу са њиховим узрастом.
„Живот је интеракција са другима, охрабрите децу да се играју са пријатељима ‘уживо’, уместо да се са њима дописују или играју игрице онлајн“, саветује др Буш.
Мало хладноће није „кривац“ за прехладу
То је један од оних митова који никако да изумру. Дете се НЕЋЕ прехладити ако без јакне пређе 20 метара од ваше зграде до аутомобила, тако да можете слободно да га пустите уместо да се око тога расправљате. „Виремије изазивају вируси. Деца дирају шта стигну, онда додирују нос, уста или очи, и ето инфекције“, каже др Буш.
Немојте прескакати редовне систематске прегледе
Сви смо заузети, али календар систематских прегледа постоји с разлогом. Чак и ако је дете потпуно здраво, једном годишње би требало да га одведете на систематски преглед, да би се проверио слух, вид и да бисте били сигурни да психомоторни развој вашег детета одговара његовом узрасту.
Немојте детету уши чистити штапићима
Можда мислите да тиме одржавате хигијену, али заправо само восак гурате дубље у слушне канале. „Уместо тога, нека мало воде доспе у уши док купате дете, то је природан начин да се восак избаци“, саветује др Буш.
Не паничите због температуре
Родитељи се јако уплаше кад дете доније температуру, али ово стање опасно је само кад је у питању новорођенче. У свим другим ситуацијама, то је само нешто због чега треба да потражите савет лекара ако потраје. „Температура је само симптом, као и нос који цури, кашаљ или кијање, то је део информација које су педијатру потребне да би стекао слику о стању пацијента. Врло, врло ретко је температура нешто због чега ће се искусан лекар забринути“, каже др Буш.
Извор: Мондо