Песмице нашег детињства у новом руху за нашу децу

Једна од ретких ствари коју нова времена нису искварила је – поезија за децу. И пре тридесет година смо имали, а и данас имамо песме Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића, Симеона Маринковића, Бране Цветковића… Чувени Брана Црнчевић осим политиком и књижевношћу за одрасле, бавио се и писањем поезије за децу. И то веома успешно.

Моја деца веома воле поезију. Тако сам, прошле зиме, шетајући градом завирила у неку (не сећам се више коју) књижару не бих ли пронашла нешто ново и другачије. И као што то обично бива, никад не пронађете оно што тражите, већ нешто што нисте тражили пронађе вас. Гледајући полице са књигама приметила сам продавачицу која распоређује нова издања и једну од књига узима и почиње да листа. Појављује јој се осмех на лицу, који не нестаје тих неколико минута колико је трајало читање књиге. Знала сам да је то било нешто вредно пажње, али пошто сам била у журби нисам много загледала, већ сам уз остала издања која сам одабрала зграбила један примерак те књиге и отишла на касу. Тако је, сликовницом Врло ретка приповетка, почела Ањина и моја пустоловина са Пустоловинама.


Када сам дошла кући, прелистале смо све књиге и Врло ретку приповетку у наредним месецима излизале од читања. Три снешка које је деда воденичар у пола ноћи, мељући пшеницу, видео како су оживели и почели да се грудвају и клизају постали су наши главни јунаци. А онда су дошле и остале сликовнице из едиције. Прво Прича о ваљушку (којег је бака умесила за деку, али који одлучује да побегне у свет што се на крају испоставило као не баш паметна идеја), затим Љутито мече (које неће у зимски сан и јако је љуто што га сви на то терају), па Причу дугу три ланца из ловачког ранца (о деди који прича ловачке приче и којег пушка никако не слуша), и тако редом…

Прича дуга три ланца из ловачког ранца и дедина потрага за зецом, вуком и лавом
А шта су, заправо, Пустоловине?

У питању је едиција сликовница за децу, које су инспирисане старим дечјим песмицама Добрице Ерића, Бране Црнчевића, Бране Цветковића, а чије су илустрације урадили најбољи савремени илустратори. Те песмице многи од нас, одраслих, знају напамет, али ово ново рухо које су добиле је толико топло, другачије и примамљиво да ћете их доживети на нов и посебан начин. Уживаћете у читању колико и деца!

Љутито мече је Брана Црнчевић посветио својој ћерки Види која никако није волела да спава

Најбоља ствар коју ове песмице носе су стари појмови за које данашња деца вероватно нису чула (стреја, гуњ, ћувик, тоциљајка, рит…), а који су на свакој страни објашњени, речју и сликом. Осим тога, свака сликовница на крају има и пустоловни додатак који тера децу на размишљање (куда иде вода кад се Снешко отопи? како да помогнемо Ваљушку да се извуче из неприлике итд.)

Врло ретка приповетка и воденичар који не верује својим очима

Ако желите да неку од пустоловина купите у књижари, има их готово свуда, а ако их поручујете онлајн, можете их пронаћи овде: kreativnicentar.rs/edicije.php?id=50.

Александра Цвјетић