Pet načina da naučite decu da budu zahvalna na onome što imaju

septembar 2, 2020

Zahvalnost je jedna od osobina koja krasi srećne osobe. Ali kako odgajati zahvalno dete u materijalističkom svetu u kom živimo? Ono što ih svi učimo je da govore „molim“ i „hvala“, ali to nije dovoljno. Zahvalnost je sposobnost da cenite ono što imate. Da bi stekli tu sposobnost, predlažemo nekoliko lepih vežbi koje imaju još mnogo koristi.

Na čemu smo zahvalni danas?

Svakog dana, na kraju dana, sedite pored deteta i zajedno nabrajajte „poklone“ tog dana: trenutke, događaje, iskustva na kojima ste zahvalni. To mogu biti ljudi, igre, događaji, druženja, pa i pokloni. Možete čak i da vodite „dnevnik zahvalnosti“. To je odličan način i da deca nauče da iz svega što se dešava izvuku ono dobro i pozitivno.

Dešavaće se dani kada su im neke loše situacije ostavile jači utisak od onih dobrih. I upravo su ti dani prilika za decu da nauče da se fokusiraju na ono dobro.

Dan dobrote

Ovo je jedan dan u mesecu kada vi i vaša deca radite nešto korisno za druge: čišćenje dvorišta, prikupljanje stvari u dobrotvorne svrhe, kupovina hrane za one kojima je to potrebno… Ovo će pomoći deci da shvate važnost ne samo uzimanja, nego i davanja. Ovo je važna komponenta zahvalnosti.

Da li se sećaš…

Dobre stvari i lepi momenti treba da se čuvaju. Pronađite vreme da ih se prisetite. Recite: „Da li se sećate kako nam je bilo lepo kad smo išli na more sa kumovima?” ili “Da li se sećate koliko ste voleli da svi zajedno igramo Uno?” ili “A je l pamtite kako smo se radovali kad je Marko osvojio onu medalju?”

Ovakvi momenti važni su i zato što pod pritiskom svakodnevnih obaveza lako zaboravljamo sve ono lepo što nam se dešava.

Baš si dobar!

Ako dete uči da je porodica tim koji funkcioniše jedino ako svi daju doprinos tome, pokažite da to cenite. Kada skloni svoj tanjir posle ručka, obriše vodu koju je prosulo, prvi put namesti krevet bez podsećanja. Kažite hvala. Ne hvala što je dete namestilo krevet, već hvala što uči da bude uredno i poštuje način na koji porodica funkcioniše. Neka znaju da vi vidite i cenite to što su brižni, obzirni i vredni.

Tako smo srećni!

U bilo kojem trenutku dana setite se koliko ste srećni: što su preostala samo dva dana do vikenda, što imate udobne i lepe cipele na nogama, što možete svakog vikenda da odete na sladoled i u pozorište zajedno.

Sreća nije rezultat dostizanja nečega što nismo dostigli ili dobijanja nečega što već nemamo, sreća je prepoznavanje vrednosti onoga što imamo. Deca, posebno mala, ne vide sav trud koji ulažete da bi imali mirno i radosno detinjstvo. Ali ako redovno vežbate sa njima da bi primetili i poštovali ono što imaju, oni će definitivno naučiti da cene vaš roditeljski rad i sve što ih okružuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama