PET navika morate usaditi detetu, jer mu ostaju za ceo život

jul 13, 2020
Mislite da ste dobar roditelj? Proverite da li ste nasledniku usadili ovih pet higijenskih navika.

Deca se ne rađaju sa osećajem odgovornosti prema čistoći tela, nego je zadatak roditelja da ih nauče da je važno da održavaju ličnu higijenu, kako bi što manje “kupili” viruse, “zaradili” infekcije i uopšte sačuvali zdravlje.
Šta je značajno da usvoje?

Da moraju što češće da peru ruke

Prirodno je da mališani o tome ne razmišljaju mnogo, ali ne i da im se ne kaže kako – pre i posle jela treba ruke prati… I ne samo to. Važno je da ih operu čim se vrate kući sa ulice, i to toplom vodom i sapunom, da trljaju najmanje 20 sekundi i da ih obrišu peškirom ili maramicom.

Pranje ruku je prva i najvažnija lekcija.

Roditelji moraju da im objasne da tako sprečavaju razne “štetočine” da ih napadnu. U vreme virusa bilo bi poželjno da kod sebe imaju i sredstvo za suvo pranje ruku.

Da nosić brišu maramicom

Mališani su nehajni, pa nos ili uopšte ne čiste ili to urade onako usput, o majicu. Kijaju i kašlju, a ne stavljaju ruke na nos i usta. Tako ugrožavaju i svoje i zdravlje okoline. Zato mora da im se predoči da je bitno da uvek uz sebe imaju papirnate maramice. Da bi to brže usvojili, kupite im neke dečje, mirišljave, sa lepim radom. I neka znaju da posle upotrebe moraju da ih bace u korpu, a ne da ih drže u džepu.

Da se redovno tuširaju

Objasnite im da bi svako veče trebalo da speru prljavštinu koju su pokupili tokom dana, jer tako u krevet odlaze čisti, a sutradan se bude zdraviji. Potrudite se da to usvoje bez otpora, tako što ćete im dopustiti da uživaju u kupanju, uz neki lep šampon koji su oni izabrali ili omiljenu gumenu igračku.

Redovno pranje zuba i čist veš su osnovne higijenske navike svakog čoveka.

Da zube peru ujutru i uveče

To što su mali, ne znači da ne treba da održavaju higijenu zuba i usne duplje, a to se postiže ukoliko se dva puta (ili tri) “druže” sa četkicom i pastom. Najkraće dva minuta. Tako će od ranih dana usvojiti naviku da čuvaju svoj osmeh i ne kvare zubiće.

Da svakog dana menjaju veš

Ako kao mali usvoje da održavanje higijene znači da u krevet odlaze čistog veša, to će im postati prirodna stvar. Objasnite im da je lepše kada mirišu i oni će to shvatiti kao nešto što bi trebalo da se podrazumeva, a ne kao teret.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama