ПЕТ навика морате усадити детету, јер му остају за цео живот

13 јула, 2020
Мислите да сте добар родитељ? Проверите да ли сте наследнику усадили ових пет хигијенских навика.

Деца се не рађају са осећајем одговорности према чистоћи тела, него је задатак родитеља да их науче да је важно да одржавају личну хигијену, како би што мање “купили” вирусе, “зарадили” инфекције и уопште сачували здравље.
Шта је значајно да усвоје?

Да морају што чешће да перу руке

Природно је да малишани о томе не размишљају много, али не и да им се не каже како – пре и после јела треба руке прати… И не само то. Важно је да их оперу чим се врате кући са улице, и то топлом водом и сапуном, да трљају најмање 20 секунди и да их обришу пешкиром или марамицом.

Прање руку је прва и најважнија лекција.

Родитељи морају да им објасне да тако спречавају разне “штеточине” да их нападну. У време вируса било би пожељно да код себе имају и средство за суво прање руку.

Да носић бришу марамицом

Малишани су нехајни, па нос или уопште не чисте или то ураде онако успут, о мајицу. Кијају и кашљу, а не стављају руке на нос и уста. Тако угрожавају и своје и здравље околине. Зато мора да им се предочи да је битно да увек уз себе имају папирнате марамице. Да би то брже усвојили, купите им неке дечје, миришљаве, са лепим радом. И нека знају да после употребе морају да их баце у корпу, а не да их држе у џепу.

Да се редовно туширају

Објасните им да би свако вече требало да сперу прљавштину коју су покупили током дана, јер тако у кревет одлазе чисти, а сутрадан се буде здравији. Потрудите се да то усвоје без отпора, тако што ћете им допустити да уживају у купању, уз неки леп шампон који су они изабрали или омиљену гумену играчку.

Редовно прање зуба и чист веш су основне хигијенске навике сваког човека.

Да зубе перу ујутру и увече

То што су мали, не значи да не треба да одржавају хигијену зуба и усне дупље, а то се постиже уколико се два пута (или три) “друже” са четкицом и пастом. Најкраће два минута. Тако ће од раних дана усвојити навику да чувају свој осмех и не кваре зубиће.

Да сваког дана мењају веш

Ако као мали усвоје да одржавање хигијене значи да у кревет одлазе чистог веша, то ће им постати природна ствар. Објасните им да је лепше када миришу и они ће то схватити као нешто што би требало да се подразумева, а не као терет.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама