Pet odličnih društvenih igara za decu vrtićkog i mlađeg školskog uzrasta

12 juna, 2020

Društvene igre nas uče tome da poštujemo pravila, razvijamo strategije, donosimo odluke, preuzimamo rizike, kao i kako da se nosimo s porazom i da poštujemo saigrače. Osim što pružaju zabavu i omogućavaju nam da se družimo, društvene igre su idealne za sticanje brojnih znanja i veština – kroz njih se uče novi pojmovi, podstiču se koncentracija i logičko razmišljanje, razvijaju se mašta i kreativnost.

Ipak, nema mnogo onih koje su namenjene deci vrtićkog uzrasta i u kojim mogu da jednako ravnopravno učestvuju kao i njihova starija braća i sestre. Mi vam predlažemo pet, a ako imate, recimo, trogodišnjaka ili četvorogodišnjaka, predlažemo da počnete sa igrom Blizanci. Ojačaćete mu samopouzdanje, a igra je uzbudljiva i zabavna!

Mala igra memorije

Odigraj zanimljivu igru memorije, zapažanja i povezivanja! Postavi sve karte sa životinjama ispred sebe, licem okrenutim nadole. Okreći po dve karte dok ne spojiš sve parove.

7 porodica. Životinje

Ovo je igra pamćenja i lukavstva. Na kartama je prikazano sedam porodica od po pet članova. Igra se tako što svaki igrač traži odgovarajuće karte od saigrača i nastoji da spoji sve članove što je moguće većeg broja porodica.

Lažeš. Životinje s farme

Ovo je igra razmišljanja i intuicije. Na kartama su prikazane četiri porodice od po deset članova. Cilj igre je u tome da se igrač oslobodi svih karata i da raskrinka lažljivce, pazeći pritom da ne pogreši!

Blizanci. Zapažanje i brzina

Ovo je igra brzine i zapažanja. Na kartama su različite životinje – po šest na svakoj karti. Igrači treba brzo da uoče da li na svojim kartama imaju neku od životinja koje se nalaze na kartama na talonu. Najbrži igrač se oslobađa te karte tako što je stavlja preko karte na talonu. Pobednik je igrač koji se prvi oslobodi svih karata.

Crni Petar. Psi i mačke

Ovo je igra pamćenja i zapažanja. Igrači izvlače karte, sastavljaju parove i moraju dobro da paze da ne završe partiju s Crnim Petrom u ruci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama