Otkrivamo: Tri pametna novogodišnja poklona za SVE uzraste

23 decembra, 2022

Kad uđete u prodavnicu igračaka (a ovih dana ćete ih obilaziti, dopadalo vam se to ili ne) verovatno ćete morati da preskačete kutije pune superheroja, šljaštećih lutkica sa svim mogućim aksesoarima, plišanih interaktivnih igračaka koje koštaju čitavo bogatstvo, da biste nekoj polici uopšte prišli. Ne pitajte kako znam.

Da, ovih dana se police u prodavnicama igračaka neprestano prazne i ponovo pune, jer Deda Mraz kupuje brzinom munje. Ipak, predlažemo da, pored svih tih šljaštećih i svirajućih čuda koje deca vole, prošetate i do police s pametnim igračkama. Čak i ako ih nema u pismu Deda Mrazu.

Kao mama osmogodišnjakinje i šestogodišnjaka koji veruju u Deda Mraza, priznajem da umem da vršim jedan sasvim blag pritisak na njih dok pišu pisma (tužite me). Oni to (još uvek) ne primećuju, ali moje sugestije nekako se uvek nađu kao jedna od stavki na spisku. I, gle čuda, to na kraju budu igračke kojima se najviše igraju.

Tako su i zavoleli jedan potpuno poseban brend igračaka na našem tržištu, Smart Games. Ono što je zanimljivo i što razlikuje čitav brend je da su to zapravo igre za jednog igrača. Ali kod nas to ne ide tako. Svi moraju da se uključe. Svaki put.

I da ne bih ja preuzela baš sve zasluge za to vredno otkriće, priznaću da su svoju prvu Smart Games igru dobili od moje prijateljice. I ta je igračka, prošlog leta, bila omiljena porodična zanimacija kad uveče sednemo na terasu, pijemo limunadu i sumiramo dan.

Od tada smo ih skupili mnogo, a ovde ćemo vam predstaviti nekoliko omiljenih. Ako za neku od njih pronađete mesto ispod jelke, to će sigurno biti najpametnija igračka od svih.

JumpIN’

U prevodu – skakanje. Kao i većina Smart Games igara i ova se sastoji iz igračke i knjige sa zadacima. Ti zadaci posloženi su po nivoima – od najlakšeg, za početnike, preko srednjih do najtežih. Za one pred kraj knjige morate se baš pomučiti. Čak i ako vam je logičko razmišljanje i planiranje jača strana.

Igra je, zapravo prilično jednostavna. U kutiji se nalazi tabla, tri pečurke, tri zeca i dve lije. U skladu sa izabranim zadatkom postavljate figurice na tablu, a cilj je da zeca (ili više njih) ubacite u neku od rupa kojih na tabli ima pet. Trik? Pa, zec može da se kreće samo tako što preskače pečurke i/ili lije, nikako prazna polja i nikako dijagonalno. Lija može da se pomera napred-nazad (i time pomaže zeki da ima šta da preskoči), a pečurke ne mrdaju.

Ova igra je odlična za razvijanje pažnje i koncentracije, trenira pamćenje (jer ponekad morate da se vratite neki potez unazad) i, što je za današnju decu stvarno važno, razvija veštinu planiranja unapred.

Colour code

Ovo je igra kojoj deca na prvi pogled možda neće želeti da daju šansu. Ali je fenomenalno didaktičko sredstvo i zavoleće je čim ih ubedite da probaju.

Kao i u JumpIN’ i ovde uz igru dolazi sveska sa zadacima, od nivoa za početnike do ekspertskog. Razlikuje se po tome što je cilj zadataka da se od plastičnih pločica koje su i najvažniji deo igračke dobije tačno onaj oblik u tačno onoj boji koji je zadat u zadatku – tako što se ređaju jedna preko druge.

Igra razvija vizuelnu percepciju, jača logiku i podstiče na razmišljanje. Ponekad se rešenje čini tako blizu, ali je potrebno još samo malo napregnuti male sive ćelije da bi zadatak bio izvršen do kraja.

Ova igračka odličan je poklon za svako dete starije od pet godina. Slobodno je poklonite i petnaestogodišnjaku, možda odloži taj telefon, bar na kratko.

IQ stars

Ovo je treća igra koju smo izabrali, pre svega da bismo je nosili na putovanja. Vrlo je kompaktna, a zbog kvalitetne plastike i izuzetno izdržljiva. Prefiks IQ joj baš pristaje jer je prava mozgalica, možda pomalo nalik na tetris.

I ovde ćete pronaći svesku sa 120 zadataka koje treba rešiti. U zavisnosti od nivoa koji ste izabrali, neki oblici već su postavljeni na tablu, a vi treba da poređate sve ostale da bi zadatak bio izvršen. Što je nivo teži, to je manji broj zvezdastih oblika već dat u zadatku.

IQ stars će se najviše dopasti deci starijoj od 8 godina i onima koji vole izazove. Ako moramo da izdvojimo samo jednu veštinu koju ova igra razvija, rekli bismo – strpljenje. A to nam, danas, svima treba, zar ne?

Ali, ne brinite, ako ga nemate baš mnogo, u svim ovim igrama za početak možete virnuti u rešenja, kaja se uvek nalaze na samom kraju knjige sa zadacima. Samo, nemojte da vam to virenje pređe u naviku…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama