Пет типова мајки и деце која одрастају уз њих

Прочитајте описе и проверите каква је била ваша мајка и какви сте сада ви.
majka
Породични терапеут и клинички психолог др. Стивен Поултер, у својој књизи “Фактор мајка” описао је пет типова мајки: перфекционисту, непредвидиву, најбољу пријатељицу, “ја на првом месту” и целовиту. Иако је свака мајка комбинација наведених типова, један је обично доминантнији од осталих.
Поултерова књига примарно је намењена разумевању и разрешавању односа с сопственом мајком, јер по узору на тај однос обликујемо и све наше касније емоционалне односе, али ако сте мајка, можете покушати да открјете ком типу и сами припадате.
С портала Psychologies преносимо вам Поултерове описе сваког типа мајке и детета које одраста уз такву мајку, као и његових снага и слабости:
 
1. Мајка перфекциониста
Ово је претерано контролишућа, анксиозна жена пуна страхова за коју је спољашни утисак све. Нена деца су често наглашено самокритична, осећају се неспособно и емоционално празно.
Деца мајке перфекционисте
Имате снажан осећај припадности у везама, одговорни сте и поуздани у свему што радите. Цените напоран рад и упорност као главне карактерне особине. Осећате како је туђе мишљење пуно важније од вашег. Често имате изражен осећај да вас други посматрају и просуђују.
 
 
2. Непредвидива мајка
Тескобна, љута, претерано емоционална, ова је мајка преплављена својим осећањима, тако да њен родитељски приступ зависи искључиво од њеног расположења. То је најхаотичнији тип мајке. Она ствара проблеме и кризе у свом уму, на емоционалном плану и у својим односима, а онда их преноси на своју децу.
Деца непредвидиве мајке
Ако сте имали овакву мајку, вероватно сте добри у односима с људима и врло емпатични. Знате да мотивишете људе и често дајете емоционалну подршку колегама, пријатељима и члановима породице. Будући да сте одрасли с дубоко укорењеном потребом да се бринете о другим људима и њиховим емоционалним проблемима, могли бисте да се борите с љутњом, тескобом или депресијом. Научили сте да читате људе и ситуације, како бисте могли да се носите с њиховим снажним емоцијама.
 
 
3. Мајка најбоља пријатељица
Она воли да се према деци односи као да су јој равноправна, како би избегла одговорност постављања граница. Ова мајка верује да би јој живот био готов кад би пригрлила мајчинство па избегава ову улогу. Уместо тога, и она и дете у овом односу имају улоге блиских пријатеља и партнера, због чега заправо дете нема мајку. У овој ситуацији емоционалне потребе мајке су толико велике да она мора да их задовољава и кроз своје дете.
Деца мајке најбоље пријатељице
Разумете важност граница између родитеља, деце, колега и породице. Будући да сте се током одрастања осећали као да немате мајку, често сте сами преузимали вођство и одговорност као да сте одрасла особа. Могли бисте да се осећате емоционално занемарено и да имате страх од одбијања. Можда ћете у вези бити огорчени и замерати партнеру, осећати се невољено и подцењено.
 
 
4. Мајка ‘ја на првом месту’
Ово је један од најчешћих стилова мајчинства, а мајке које су увек саме себи на првом месту нису способне да виде своје дете као засебну особу и често су затворене у себе и несигурне. Деца од раног узраста уче да је њихов задатак да помогну мами да заблиста.
Деца мајке која је сама себи на првом месту
Ако сте одрасли уз овакву мајку, одлични сте у давању подршке, интуитивни и имате дубоко разумевање других људи у свим врстама односа. Лојални сте и подржавајући, уважавате потребе других људи и вешти сте у решавању проблема. С друге стране, сумњате у своју способност одлучивања. Тешко вам је да се поуздате у сопствена осећања јер сте научили да је мишљење мајке увек важније и снажније него ваше.
 
 
5. Целовита мајка
Према др. Поултеру, овакву идеалну мајку има само 10 посто деце. Целовита мајка комбинује елементе сва четири стила. Емоционално је уравнотежена, види своју децу као засебне појединце и помаже им да остваре своју независност. Она сама не мора да буде савршено добро, али је, независно од емоционалних околности, посвећена мајчинству, без обзира на друге одговорности изван куће.
Дјеца целовите мајке
Будући да сте одрастајући осећали да вас мама воли и разуме, спремни сте на ризике, отворени за промене и улазите у односе с другима без страха да ћете бити одбачени. Имате способност да видите и прихватите да други људи, колеге и чланови породице имају различита мишљења. Спремни сте за изазове током стицања независности и нисте емоционално испреплетени са својом мајком.
Извор: Клоканица