Писмо једног тате ћерки: Нико ти ништа не дугује

13 априла, 2016
Писмо једног тате ћерки и вас ће одушевити
На интернету се појавило ово невероватно писмо једног оца својој ћерки. Неки људи потроше цео живот покушавајући правилно да васпитају своју децу, а овај човек је све успео да објасни у једном писму,
“Божић је и поново сам у истом проблему, шта да ти поклоним. Знам да би ти се много тога свидело – књиге, играчке, одећа… Али, врло сам себичан данас. Хтео бих да ти дам нешто што ће те пратити мало дуже од само пар месеци или година. Желим да ти поклоним нешто што ће те подсећати на мене сваког Божића.
Да могу да ти дам само једну ствар на свету, била би то једноставна истина за коју ми је требало много година док је нисам схватио. Ако је научиш сада, обогатиће ти живот на безброј начина, можда те поштеди многих разочарања која повреде људе који ту тајну никад не схвате.
А, истина ти је ово:
Нико ти ништа не дугује.Које је значење тога? Зашто би нешто тако једноставно било толико важно? Можда се на први поглед тако не чини, али разумевање овога биће ти попут благослова у животу.
Да. Нико ти ништа не дугује.
То значи да нико други не живи за тебе, дете моје. Јер нико други није ти. Свако живи за себе, за своју срећу, јер је људима њихова срећа једина коју могу осетити својим срцем. Кад схватиш да нико није дужан да ти пружи срећу или било шта друго, ослободићеш се ишчекивања нечега што се можда никад неће десити.
То значи да нико није дужан да те воли. Ако те неко воли, воли те јер у теби види нешто посебно што га усрећује. Откриј шта је то посебно у теби и ојачај то, негуј то, и волеће те још више, јер то жели.
Ако неко учини нешто лепо за тебе, то чини јер жели – јер му, на неки свој начин, дајеш нешто смислено и драгоцено због чега жели да те усрећи, а не јер мисли да је дужан да ти поклони срећу.
Не мораш никоме да се свиђаш. Ако твоји пријатељи желе да се друже с тобом, то није из осећаја дужности. Откриј шта је то у теби што привлачи и весели људе и они ће хтети да буду у твом друштву. Не можеш да их натераш.
Нико не мора да те поштује. Неки људи ће према теби бити нељубазни или зли. Али, једном кад схватиш да људи не морају да буду добри према теби, и можда то заиста и нису, научићеш да се клониш оних који би те иначе повредили. Јер ни ти њима не дугујеш ништа. Живи свој живот.
Нико ти ништа не дугује.
Сама себи дугујеш да будеш најбоља особа која можеш да будеш. Јер, ако то постанеш или настојиш да будеш, други људи ће хтети да буду с тобом и око тебе и хтеће да ти пруже оно што желиш, јер и ти то исто пружаш њима. Неки људи ће те избегавати због разлога који можда немају никакве везе с тобом. Кад до тога дође, потражи односе и љубав какву желиш негде другде. Не претварај туђе проблеме у своје.
Једном кад схватиш да туђу љубав и поштовање мораш да заслужиш, никад нећеш очекивати немогуће и нећеш се разочарати. Нико не мора да подели нешто с тобом, ни осећања ни мисли. То није дужност. А, ако то желе, желе јер си заслужила. И имаш свако право да будеш поносна на љубав коју ти пруже, на поштовање које ти пријатељи укажу, на ствари које си стекла трудом. Али никад то не узимај здраво за готово. Ако то учиниш, лако све изгубиш, јер ништа није твоје с неким посебним правом, увек то мораш да заслужиш.
Моје искуство? Велики камен ми је пао са срца оног дана кад сам схватио да ми нико ништа не дугује. Дуго сам мислио да на неке ствари имам право, истрошио сам се у ишчекивању тих ствари и покушао да схватим зашто их немам – физички и емоционално сам се исцрпео покушавајући да их добијем.
Нико ми не дугује пристојност, пријатељство, љубав, уважавање или интелигенцију. Једном кад сам то схватио, сви моји односи с људима су постали много бољи и испуњенији. Дружио сам се с људима који су желели да раде ствари које сам ја желео да раде, јер их је то веселило, нису на то били присиљени.
Схватање свега овога одразило се на моја пријатељства, посао, љубав, на однос према непознатим људима, на све. Та кратка реченица непрекидно ме подсећа да оно што желим могу да добијем једино ако могу да уђем у нечији свет, схватим како та особа размишља, шта јој је важно, шта жели. Ако нешто у мени тој особи може да пружи оно што она жели, узвратиће ми. Ако жели.
Тек тада можеш да процениш да ли уопште желиш да оствариш однос с неким или ћеш наставити даље и најбоље од себе дати некоме с ким имаш највише заједничког.
Није лако у пар речи сажети нешто што сам учио годинама, али можда ако ово писмо прочиташ сваког Божића… можда ти значење с годинама буде све јасније и разумљивије. Надам се да ће бити тако јер ништа ти не желим толико јако као то да схватиш ову једноставну истину која ће те ослободити – нико ти ништа не дугује.”
Извор: kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама