Писмо мојој ћерки која је на пола пута до одрастања

26 фебруара, 2015

 
Витни Флеминг из Калифорније је блогерка је која пише о родитељству, односима међу људима, о вину и многим другим стварима. Сада је својој деветогодишњој ћерки написала текст који треба да је уведе у адолесценцију.
majka
Дакле, драга ћерко. Време је за разговор на полувремену.
Ускоро ћеш напунити девет година. Знам, ни ја не могу да верујем, али тако је.
На пола пута смо до твоје 18. године. До сада смо се углавном фокусирали на то да те заштитимо и да те научимо основним стварима.
Научила си много тривијалних и много битних и животних ствари. А мени је сада остало још само девет кратких година да те научим свему и свачему док не почнеш да бринеш сама о себи.
У другој половини много пута ћеш морати сама да донесеш неке одлуке и биће много ствари које ће те вући с правог пута. Дечаци, другарице, мобилни телефони, друштвене мреже, хормони и још много тога. Али то мене неће зауставити.
Иако су ме друге мајке упозориле на то да је та друга половина тешка, нарочито ако имаш ћерку, мислим да сам спремна за оно што долази. Као сваки добар тренер, ја имам добар план.
Сада, на полувремену, док нисмо прешли у другу половину, желим да знаш следеће:
1) Твоје одлуке су битне. Само једна твоја одлука може да промени правац твог живота. Потребна је храброст да неком кажеш да ниси спремна за нешто и храброст да одлучиш да не пробаш нешто ново. Увек буди храбра.
2) Пази на своју дигиталну приватност. Оно што не би рекла ни показала у трпезарији, немој да постављаш ни на друштвене мреже. И увек пази коме шаљеш мејл – провери два пута пре него што пошаљеш.
3) Користи праве мере. Живот се не мери бројем „лајкова“ на Инстаграму ни бројем који показује вага. И ниједна ствар коју купиш неће попунити празнину ако је носиш у души. У животу је битан утицај који имаш на друге, па се труди да развијаш своје срце и свој ум и све остало ће доћи на своје место.
4) Увек веруј у људску доброту. Девојчице умеју да буду зле. Људи умеју да буду зли. Милион пута ће се десити да ти неко каже или уради нешто што ће те повредити. Али ти не обраћај пажњу не то – то ништа не говори о теби него о њима.
5) Немој да ћутиш. Никад немој да ћутиш и окрећеш главу ако присуствујеш неправди.
6) Немој да се претвараш да си нешто што ниси. Без обзира на то што желиш да се уклопиш у друштво, никад не треба да се претвараш да си нешто што ниси, јер се тако никад нећеш осећати лепо. Ако те икад ухватим да дајеш све од себе само да би привукла дечка, надрљала си. Не шалим се.
7) Сама си одговорна за своју срећу. Нико не може да те усрећи. Откриј шта те испуњава и чини срећном и посвети се томе. Ништа материјално неће моћи да ти створи осећање среће.
8) Немој никад да увредиш своју другарицу или своју сестру. Оне ти требају више него што мислиш.
9) Ти си савршена таква каква јеси. Бар 50 пута дневно осетићеш се недовољно добром, а фотошоп ти може нарушити слику о реалности. Можеш наћи себи 1000 мана, само ако их тражиш. Не дозволи да те околина саплиће. Ти си савршена управо таква каква јеси. Ти си дар овом свету – никад то немој да заборавиш.
10) Најбоље тек треба да дође. У наредних девет година биће много успона и падова, али ја ћу увек бити ту. Знам да ћеш све ређе хтети да легнеш поред мене и загрлиш ме, али ја ћу бити ту. Увек.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама