Pismo mojoj ćerki koja je na pola puta do odrastanja

26 februara, 2015

 
Vitni Fleming iz Kalifornije je blogerka je koja piše o roditeljstvu, odnosima među ljudima, o vinu i mnogim drugim stvarima. Sada je svojoj devetogodišnjoj ćerki napisala tekst koji treba da je uvede u adolescenciju.
majka
Dakle, draga ćerko. Vreme je za razgovor na poluvremenu.
Uskoro ćeš napuniti devet godina. Znam, ni ja ne mogu da verujem, ali tako je.
Na pola puta smo do tvoje 18. godine. Do sada smo se uglavnom fokusirali na to da te zaštitimo i da te naučimo osnovnim stvarima.
Naučila si mnogo trivijalnih i mnogo bitnih i životnih stvari. A meni je sada ostalo još samo devet kratkih godina da te naučim svemu i svačemu dok ne počneš da brineš sama o sebi.
U drugoj polovini mnogo puta ćeš morati sama da doneseš neke odluke i biće mnogo stvari koje će te vući s pravog puta. Dečaci, drugarice, mobilni telefoni, društvene mreže, hormoni i još mnogo toga. Ali to mene neće zaustaviti.
Iako su me druge majke upozorile na to da je ta druga polovina teška, naročito ako imaš ćerku, mislim da sam spremna za ono što dolazi. Kao svaki dobar trener, ja imam dobar plan.
Sada, na poluvremenu, dok nismo prešli u drugu polovinu, želim da znaš sledeće:
1) Tvoje odluke su bitne. Samo jedna tvoja odluka može da promeni pravac tvog života. Potrebna je hrabrost da nekom kažeš da nisi spremna za nešto i hrabrost da odlučiš da ne probaš nešto novo. Uvek budi hrabra.
2) Pazi na svoju digitalnu privatnost. Ono što ne bi rekla ni pokazala u trpezariji, nemoj da postavljaš ni na društvene mreže. I uvek pazi kome šalješ mejl – proveri dva puta pre nego što pošalješ.
3) Koristi prave mere. Život se ne meri brojem „lajkova“ na Instagramu ni brojem koji pokazuje vaga. I nijedna stvar koju kupiš neće popuniti prazninu ako je nosiš u duši. U životu je bitan uticaj koji imaš na druge, pa se trudi da razvijaš svoje srce i svoj um i sve ostalo će doći na svoje mesto.
4) Uvek veruj u ljudsku dobrotu. Devojčice umeju da budu zle. Ljudi umeju da budu zli. Milion puta će se desiti da ti neko kaže ili uradi nešto što će te povrediti. Ali ti ne obraćaj pažnju ne to – to ništa ne govori o tebi nego o njima.
5) Nemoj da ćutiš. Nikad nemoj da ćutiš i okrećeš glavu ako prisustvuješ nepravdi.
6) Nemoj da se pretvaraš da si nešto što nisi. Bez obzira na to što želiš da se uklopiš u društvo, nikad ne treba da se pretvaraš da si nešto što nisi, jer se tako nikad nećeš osećati lepo. Ako te ikad uhvatim da daješ sve od sebe samo da bi privukla dečka, nadrljala si. Ne šalim se.
7) Sama si odgovorna za svoju sreću. Niko ne može da te usreći. Otkrij šta te ispunjava i čini srećnom i posveti se tome. Ništa materijalno neće moći da ti stvori osećanje sreće.
8) Nemoj nikad da uvrediš svoju drugaricu ili svoju sestru. One ti trebaju više nego što misliš.
9) Ti si savršena takva kakva jesi. Bar 50 puta dnevno osetićeš se nedovoljno dobrom, a fotošop ti može narušiti sliku o realnosti. Možeš naći sebi 1000 mana, samo ako ih tražiš. Ne dozvoli da te okolina sapliće. Ti si savršena upravo takva kakva jesi. Ti si dar ovom svetu – nikad to nemoj da zaboraviš.
10) Najbolje tek treba da dođe. U narednih devet godina biće mnogo uspona i padova, ali ja ću uvek biti tu. Znam da ćeš sve ređe hteti da legneš pored mene i zagrliš me, ali ja ću biti tu. Uvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama