Pismo učitelju: Danas moj mali sin kreće u školu…

1 septembra, 2013

Danas moj mali sin kreće u školu i sve će mu tamo neko vreme biti strano i novo i zato bih molio da budete nežni prema 946268_581111268606789_1478234_nnjemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu koju će verovatno pratitiratovi, tragedija i patnja. Takav će život zahtevati veru, ljubav i hrabrost. Stoga, dragi učitelju, molim vas uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete.

Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Moraće da nauči da svi ljudi nisu pravedni, ni iskreni. Ali naučite ga takođe da na svakog podlog čoveka dolazi jedan heroj, na svakog pokvarenog političara jedan predani vođa.

Naučite ga da deset zarađenih centi vredi mnogo više nego jedan nađeni dolar, da je u školi mnogo časnije grešiti nego varati. Naučite ga kako dostojanstveno gubiti i kako uživati u pobedi kada dobija. Naučite ga da bude obazriv sa obazrivima, a nepopustiv sa grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike.

Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmeha. Naučite ga, ako možete, kako da se nasmeješ kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike.

Naučite ga ako možete čudesnosti knjiga, ali dajte mu takođe vremena da duboko razmišlja o večnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cveća na zelenom brežuljku. Naučite ga da veruje u vlastite ideje, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne. Pokušajte mom sinu dati snagu da ne sledi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakog sluša, ali naučite ga takođe da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada ne okači cenu na svoje srce i dušu. Neka ima hrabrosti da bude nestrpljiv, neka ima strpljena da bude hrabar. Naučite ga da uvek ima uzvišenu veru u sebe, jer tada će uvek imati uzvišenu veru u čovečanstvo i Boga.
Ovo je veliki zahtev, ali vidite što možete učiniti. On je tako drag mali dečak i on je moj sin.
**
Pismo je, navodno, napisao nekadašnji američki predsednik Abraham Linkoln kada je njegov sin krenuo u školu. Iako nema dokaza da je autor pisma Abraham Linkoln, ono je uvek aktuelno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pismo učitelju: Danas moj mali sin kreće u školu…"

  1. dulefun kaže:

    Lepo, lepo nie lako ispuniti sve tatine zelje ali ovaj tata bar ne trazi da njegovom detetu poklonimo ocene niti da ga razmazimo! Pa trudimo se ali nemamo vliku podrsku drustva a cesto ni roditelja!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama