Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

18 septembra, 2021

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava.

1.      Arilje
2.      Bogatić
3.      Valjevo

4.      Lajkovac

5.      Ivanjica

6.      Knjaževac

7.      Koceljeva
8.      Kragujevac
9.      Topola

 

DRUGI MODEL nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće u SREDNJIM ŠKOLAMA na teritoriji  45 lokalnih samouprava.

1.   Beograd 16.  Krupanj 31.  Svilajnac
2.   Bor 17.  Šabac 32.  Ćuprija
3.   Petrovac na Mlavi 18.  Gornji Milanovac 33.  Vranje
4.   Zaječar 19.  Lučani 34.  Trgovište
5.   Kosjerić 20.  Čačak 35.  Aleksandrovac
6.   Prijepolje 21.  Aleksinac 36.  Trstenik
7.   Čajetina 22.  Niš 37.  Kraljevo
8.   Bojnik 23.  Sokobanja 38.  Novi Pazar
9.   Vlasotince 24.  Babušnica 39.  Tutin
10. Leskovac 25.  Velika Plana 40.  Kikinda
11.  Vršac 26.  Smederevo 41.  Ruma
12.  Valjevo 27.  Smederevska Palanka 42.  Prokuplje
13.  Ub 28.  Despotovac 43.  Aranđelovac
14.  Bogatić 29.  Jagodina 44.  Kragujevac
15.  Vladimirci 30.  Paraćin 45.  Topola

 

TREĆI MODEL nastave (ONLAJN NASTAVA)   primenjivaće se  u  SREDNJIM ŠKOLAMA na teritoriji osam lokalnih samouprava.

  1. Bajina Bašta
  2. Užice
  3. Lebane
  4. Lajkovac
  5. Ljig
  6. Ivanjica
  7. Bela Palanka
  8. Sremska Mitrovica

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u školama

U situacijama kada se pojave slučajevi infekcije virusom SARS-CoV-2 kod učenika, roditelj o tome obaveštava školu.

Ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, direktor škole organizuje rad u školi prema sledećim instrukcijama:

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela učenika u odeljenju prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za to odeljenje;

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu.

Za odeljenja koja trenutno, zbog najmanje dva učenika pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra 2021. godine primenjuju se navedeni kriterijumi.

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba neophodna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (dezinfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak  moguće je  primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

S obzirom na to da su tokom nadzora uočeni značajniji rizici za zaražavanje učenika i zaposlenih u njihovim aktivnostima van škola, preporučuje se roditeljima, učenicima i  zaposlenim u školama da strogo i dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Sve osnovne i srednje škole u Republici Srbiji su u obavezi da u potpunosti obezbede primenu pet ključnih mera strategije za smanjenje rizika.

Izvor: Ministarstvo prosvete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama