Плате у јавном сектору расту у просеку ПЕТ ОДСТО

12 септембра, 2017

 
Запослени у јавном сектору могу да очекују да ће им од 1. јануара 2018. године плате бити веће у просеку за око пет одсто, сазнаје „Блиц” у круговима блиским ММФ-у.
После састанка Душана Вујовића и Јоргованке Табаковић са делегацијом ММФ-а биће познати коначни проценти
То је, према нашим информацијама, најизвеснији сценарио чију ће коначну верзију исписати ММФ, који тим поводом сутра стиже у Београд.
Наиме, у протекле две недеље сва министарства Владе Србије слала су Министарству финансија предлоге за повећање зарада у својим ресорима. Тако су у јавности већ познате жеље Министарства унутрашњих послова, из кога је саопштено да ће свим запосленима у безбедносном сектору плате бити повећане за 10 одсто. Слично се могло чути и из Министарства здравља јер је министар Златибор Лончар рекао да ће запослени у здравству добити највеће повишице у 2018.
– Већ недељама представници министарстава шаљу своје захтеве колико би требало да буде повећање плата за наредну годину. Ипак, то су само предлози. Наравно да сви хоће што више. То је исто као када се прави буџет. Министарства кажу своје “жеље” које су по правилу изнад реалних могућности, а онда Министарство финансија то ревидира. И то није коначно јер се онда излази пред ММФ, који то додатно преправља, и то увек наниже – каже извор „Блица”.

Фото: РАС / РАС Србија


Према његовим речима, раст плата биће највероватније у распону од три до седам одсто.
– Још је рано да се износи коначна рачуница. Али је најреалније да ће плате војске, полиције, лекара и просветних радника имати највећи раст, од шест или седам одсто. Запослени у установама социјалне заштите, у установама културе и правосуђу могу очекивати повишицу око три одсто – наглашава наш саговорник, и додаје да су то још увек претпоставке.
Засад је извесно да ће повећања плата, као и пензија у 2018. години бити, али не и колико, што је недавно потврдио и министар финансија Душан Вујовић, али и ММФ.
– Извесно је да ће бити повећања плата и пензија. Али треба да видимо колики је простор за то повећање, да то остане у габаритима учешћа у БДП-у, како је и планирано и да се тиме практично крене у нови пораст који ће бити већи од стартне позиције у октобру 2014, када смо кренули у реформе – рекао је Вујовић за РТС.
Он је нагласио да је могуће да ће пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ до краја године. Подсетимо да су поједини медији најавили да ће пензионери до краја године добити по 6.000 динара.
Kада је у питању ММФ, шеф Kанцеларије Фонда у Београду Себастијан Соса рекао је прошле недеље да у буџету Србије, према досадашњим резултатима, има простора за пораст плата и пензија. Соса је додао да још увек није познато колико. Према његовим речима, евентуално повећање плата у јавном сектору и пензија тек ће биће разматрано у оквиру предстојећих разговора о буџету за 2018. годину и да ће се то знати тек ако финансијски резултати до краја године буду као до сада.
Рачунице за повећање пензија и плата у јавном сектору се увелико праве, а колико ће износити, биће јасно у октобру, након редовне посете мисије ММФ, док ће идуће недеље на ову тему започети разговори са техничком мисијом, сазнаје “Блиц”.
Да у буџету има новца за повећање плата, сматра и професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић. Према његовом мишљењу, повишице не би требало да буду веће од пет до шест одсто.
– Повећање од десет одсто било би изнад економских могућности земље. Такав раст плата значио би да у будућности неће бити довољно новца за инвестиције, а инвестиције су основни покретач раста привреде. Знатно повећање плата може да буде политички мотивисано или подстакнуто социјалним разлозима, али не би имало снажнији утицај на привредни раст – истакао је Арсић.
Иначе, ако плате у јавном сектору и пензије у 2018. години буду увећане за само пет одсто, то би за државну касу био трошак од око 40 милијарди динара.
Kоначна рачуница крајем октобра
Према речима саговорника “Блица”, садашње калкулације пораста плата у јавном сектору за следећу годину су „пробне”.
– Тачан износ плата и пензија и њихово повећање у 2018. биће познати када ММФ дође у последњу ревизију аранжмана са Србијом, а то је 26. октобра. Сада следе технички разговори са ММФ-ом у којима се претреса стање у буџету и праве планови за следећу годину. Тек у октобру радиће се на коначној верзији буџета за 2018. годину – објашњава наш извор.
Слађана Гаврић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама