„Плажни бонтон“ – како се треба понашати и шта никако није у реду радити на плажи

Свако ко је бар једном отишао на море, засигурно је био сведок понашања на плажи које је у најмању руку некултурно. Да ли је реч о прегласној музици коју је неко решио да пусти јер му она из плажног бара не одговара или је у питању затрпавање пикаваца, свеједно је. Некултуре има око нас много више него што би смело, а утисак је да се људи на одмору још више „опусте“ и верују да им је све дозвољено.

Верујући да има и оних који све те ствари не чине из пуке бахатости већ и из незнања, портал Grcka.info саставио је списак правила понашања на плажи. Нама се учинио баш адекватним и верујемо да, поштујући ова правила и учећи децу да их поштују, сви можемо уживати у свом одмору. Потребан је сасвим мали напор и промена лоших навика.

Можда вам ова правила написана на једном месту изгледају строга, али се у ствари ради о основној пристојности и кућном васпитању које морамо имати са собом и током летовања.

Поштујте туђи простор

Не стављајте пешкир или простирку сувише близу другима јер је свима потребно мало интимности. Наравно, на плажама са великим бројем купача тај лични простор може бити прилично мали.

Потрудите се да размак између вашег и туђег пешкира не буде мањи од 4-6 корака. На плажама са мање људи и више слободног простора размак би требао бити око 20 корака.

Пажљиво ходајте између лежаљки

Као што сигурно не волите да неко гази по вашем пешкиру, немојте ни ви по туђим. Избегавајте да тресете пешкир у близини људи.

Не испуштајте децу из вида

Потребно је мање од минута да се дете заигра и одшета од вас. Иако сви родитељи тврде да се то њима не може догодити ипак се сваког лета неко дете изгуби и о томе читамо у вестима. Зато будите увек на опрезу

Одржавајте плажу чистом

Већина плажа има канте за смеће, тако да нема изговора за остављање и бацање истог, ни на плажи ни у мору. У случају да плажа ипак нема канту, то није изговор да смеће оставите за собом. Увек носите кесу у коју ћете ставити све што сте донели. Пелене, влажне марамице, отпатке од хране, чаше, конзерве… покупите све за собом!

Никада не игноришите упозорења спасилаца

Ако је на плажи истакнута црвена застава која упозорава на јаке струје и велике таласе, немојте улазити у море. Чак иако вам услови за пливање могу деловати идеално.

Не бацајте опушке у песак и водите рачуна да димом не угрожавате друге

Зависно од смера ветра дим ваше цигарете може засметати другим посетиоцима на плажи. Исто се односи и на електронске цигарете.

Не бацајте опушке на плажу и не закопавајте их у песак.

Уколико имате пса држите га под контролом

Немојте дозволити да трчи по туђим пешкирима, обележава сунцобране или деци краде играчке. Најважније, покупите измет за њим. Такође, водите рачуна да псе водите на плаже на којима је то дозвољено.

Не будите прегласни

Не заборавите да већина људи долази на плажу како би се одморили и зато поштујте туђу жељу за миром.

Немојте викати. Такође немојте пуштати музику са својих уређаја (или користите слушалице).

Игре на плажи

Бацање фризбија, играње лоптицом и рекетима или одбојка на плажи су идеалне спортске активности. Водите рачуна ипак да не играте сувише близу људи како не бисте случајно повредили некога.

Не бацајте предмете у море

А ако желите да се играте у води, водите рачуна о другима. Не квасите друге људе кад се купате.

Обављање нужде и хигијена

Немојте да вам буде тешко да у случају потребе прошетате до најближег тоалета. Према коментарима на интернету, неки људи радије врше нужду у мору или иза жбунова и уопште их није мало.

Има и доста оних којима је сасвим разумљиво да на плажи обављају разне хигијенско-козметичке услуге као што су цеђење бубуљица, чупање обрва, маникир и педикир, бријање ногу па чак и уклањање длачица.

Када је реч о деци, посебно малој, јасно је да се нужда не може контролисати, али сваки родитељ мора водити рачуна да покупи за својим дететом. Већу децу треба учити на коришћење тоалета и на плажи.

Поштујте правила која захтевају власници барова на плажи

Уколико не дозвољавају унос хране и пића са стране немојте улазити у расправе. Увек можете потражити други бар или поставити своју опрему за плажу на месту предвиђеном за то.

И за крај…

Не брините ако нешто од овога до сада нисте знали. Човек се учи док је жив и никада није касно да неке лоше обрасце понашања престанемо да примењујемо.

Текст је написан са добром намером како би наши туристи у све мањој мери били осуђивани и критиковани као непристојни и немарни.

Ако постоје још неки примери понашања на плажи за које мислите да бисмо их такође требали уврстити у овај текст слободно нам напишите у коментарима.