Почело лиценцирање директора школа после 15 година од доношења прописа

19 новембра, 2018

Весна Живановић, директорка ОШ „Николај Велимировић“ из Шапца прва је директорка у Србији која је полагала испит за стицање лиценце.
Данашњем испиту приступило је још четири директора, од укупно 362 који су након раније положене обуке стекли услов за лиценцирање. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да би сви директори који су тренутно на тој функцији требало да стекну лиценцу до краја 2021. године, а да ће обуке за оне који их нису положили почети на пролеће.
– Од директора школа зависи много. Ако су то људи који професионално раде свој посао, који су добри педагошки руководиоци и одлични менаџери онда смо на правом путу. На овај начин дугорочно се прави стратегија квалитетног руковођења установама – рекао је Шарчевић.
Он је поручио квалитетним просветним радницима да се пријаве за директоре школа, напомињући да су захтеви за ту функцију подигнути, али да је, с друге стране, предвиђено низ повољности, од тога да им се чува радно место током два мандата до високе позиције у будућим платним групама и разредима. Он је додао да ће и колективу бити важно ког кандидата подржава, јер са бољим директором имају веће шансе да раде квалитетније и тако дођу до неког од педагошких звања, које ће омогућивати и боље место у платним групама.
– Још има реликата да се сви мешају у избор директора, од лоших локалних самоуправа, синдиката који праве своје листе, до неких који праве своје већине, а које не морају да значе квалитет. Од тога се једино можемо бранити строгим критеријума за лиценцирање и строгим обукама – навео је министар.
На питање како се изборити са утицајем политике, који је последњих месеци био видљив у неким случајевима именовања директора, Шарчевић је одговорио да то тако изгледа са аспекта неких медија, али да се с аспекта статистике на прсте једне или две руке могу избројати случајеви који „проклизавају„ или су нејасни. Додаје да се у огромној већини случајева процедура утврђена законом поштује и да је највише проблема имао са покрајинским директорима зато што се Покрајински секретаријат за образовање не понаша професионало.
– Тамо се гледа и ко је која нација и ко кога заступа, ја сам их и лично критиковао и тражио да се уразуме, јер не могу да кажу да неки кандидат не може да буде директор, а да немају образложење – истакао је Шарчевић.
Иначе, обавеза лиценцирања директора уведена је у закон још 2003, међутим до сада није била реализована. Стандарди компетеција директора су донети 2013, али су до уређивања поступка за стицање лиценце били мртво слово на папиру.
На испиту за стицање лиценце се оцењује квалитет истраживачког рада у коме кандидат приказује резултате примењеног истраживања и препорука за унапређивање образовно-васпитне праксе. У другом делу комисија процењује степен остварености стандарда компетенција за директора, а у трећем кандидат представља и образлаже портфолио директора, који садржи доказе о остварености стандарда.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Почело лиценцирање директора школа после 15 година од доношења прописа"

  1. Касно,а на време каже:

    Још 15 година да се усагласе око применљивости и квалитета.Таман ће многи доживотни директори у пензију или ће се угасити многе школе јер деце има све мање,или ће доћи нови министар.Толико кашњење има оправдање у последицама које трпе прави просветни радници .Све је то лепо и нека траје.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама