Почиње мерење радона у школама и вртићима

24 фебруара, 2019

У више од хиљаду школа и вртића од понедељка ће се постављати детектори за мерење радона. Мерење концентрације овог природног гаса почеће 1. марта, а Србији у томе помаже “Међународна агенција за атомску енергију”, каже за РТС помоћница директора Директората за радијацију Маја Еремић Савковић.

Радон је природни радиоактиван гас без боје и мириса и сатавни је део животне средине. Лако се мери у затвореном простору а концентрација зависи од више фактора, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а Маја Еремић Савковић.

“Пре две године мерена је концентрација радона у кућама и становима. Резултати су показали да околина Ниша и Нишке бање има већу концентрацију радона и ради се на санацији објеката како би се смањила концентрација радона”, каже Маја Еремић-Савковић.

У новој акцији мерења 5.000 детектора покриће део школа и вртића према развијеној методологији.

Детектори ће бити постављени у 1.300 школа, а њихов број зависиће од броја ђака.

“Сасвим је природно да после кућа наставимо мерење у оним установама где ми и наша деца проводимо највише времена, а то су пре свега школе. Мерења крећу 1. марта и трајаће три месеца. Детектори ће се очитавати наком тога у лабораторији у Шведској”, објашњава Маја Еремић Савковић.

Резултати се очекују до 1. септембра.

Како је напоменуто, ови детектори не емитују никакво зрачење већ служе да пруже информације о томе да ли смо изложени неком зрачењу.

“Уколико се у некој школи детектује повећана концентрација радона о томе ће бити обавештено и министарство и та установа, као и о начинима како да се то санира”, рекла је за РТС помоћница директора Директората за радијацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама