Подела кућних послова по узрасту: Створите радне навике код деце

Кућни послови су важан део развоја деце јер кроз њих они уче да брину о себи. Погледајте савете психотерапеута и сазнајте које послове би малишани могли да обављају већ од треће године…

Колико пута сте, немајући стрпљења, уместо детета распремили његове играчке, сложили гардеробу, наместили кревет, поставили доручак… Ако мислите да сте му тиме помогли, грдно се варате.

Према речима психотерапеута Светланке Кнежевић, кућни послови су важан део развоја детета јер кроз њих дете учи да брине о себи, добија осећај одговорности и брже схвата значење речи обавеза.

“Чим дете прохода, треба га учити да склања своју одећу и обућу, да пере зубе и слаже играчке. Како одраста, тако треба уводити све више обавеза и притом га хвалити све док та радња не постане аутоматска, а затим треба увести следећу”, каже психотерапеут.

Она предлаже да детету увек прво покажете како би посао требало да буде обављен и да одвојите мало времена да вежбате с њим.

“Како би се лакше сналазило, можете му на зид залепити подсетник са објашњењем задатака. Рад не сме да се представи као мука и обавеза, већ као саставни део живота”, истиче психотерапеут.

Ако ваш малишан учествује у кућним пословима, далеко ће лакше касније савладати и школске обавезе, а осећаће се и као користан члан породице. Зато радне навике треба стварати од најранијег детињства, а с пословима у кући дете треба да настави и када пође у школу.

Нарочито је потребно децу навикавати да сама раде домаће задатке. Многи родитељи праве грешку петљајући се превише у дечје школске обавезе и помажући им више него што је потребно. На тај начин спречавају дете да створи радне навике и од њега праве несамосталну особу.

3 године
Трогодишњак би требало да буде у стању да се сам обуче и скине, али и да вам помогне у неким лакшим кућним пословима попут скупљања играчака.

4 године
Дете се самостално припрема за спавање, пере зубе уз ваш надзор, а почиње и да се купа само, наравно уз неизоставну помоћ родитеља.

5 година
Дете може само себи да постави сто и након доручка да га расклони.

6 година
Користи комплетан прибор за храњење, па чак прави себи сендвич. У стању је да очисти своје ципеле и да оде само у комшилук.

7 година
Сређује своју собу, брише прашину са стола, слаже одећу, намешта кревет. Може да баци смеће и да оде до продавнице.

Извор: Blic žena