Подизање имунитета код деце

12 септембра, 2016

Када је дете болесно, обично владају различите предрасуде. Наиме, дете је тада покуњено, мирно, има повишену температуру, неће да једе. Све то спада у одбрамбене механизме, јер организам ангажује сву своју снагу у борби против непријатеља и не троши је на друге ствари, па ни на варење
lekar
Периоди када се не осећамо добро, имамо кијавице, оборе нас вируси, јесу нормалне фазе и то не значи да је имунитет пао. Напротив, то је често знак да је имунолошки ситем одреговао и да се организам бори против неповољних утицаја из спољне средине.

– Можда се организам сусреће с новим врстама клица и ствара антитела, можда се бори против нездравих ћелија, попут канцера, па је то спасоносна фаза. Имунитет функционише по једноставном принципу: одређена клица напада организам, а он се брани тако што ствара антитела. Када би постојао препарат којиподиже имунитет, болести више не би ни било – објашњава доктор Милићевић.

Природни имунитет ствара се целог живота, а вештачки помоћу вакцина. Имунолошки систем веома је оптерећен и њега просто треба разумети, свакодневно се сусреће са различитим агенсима из спољашње средине и има задатак да препозна шта је добро, а шта лоше и против чега мора да се бори како би се организам одржао.

– Деца се рађају с имунитетом, а доказано је да она деца која сисају имају бољи имунитет, тако да се препоручује природна исхрана најмање четири месеца. Не треба претеривати, јер је детету касније потребна и друга врста хране. С друге стране, имунитет мора да се оформи, изгради, и то тако што ће дете бити у додиру с различитим клицама. Организам ће стварати антитела, и што више антитела створи, мање ће се разбољевати. Одрастао организам има у себи више антитела, па се одрасли разбољевају ређе него деца.

Неко ће га створити више, неко мање, али дете никако не треба држати под стакленим звоном, јер оно просто мора бити у додиру с клицама како би на њих постало имуно. Организму је потребно време да изгради имунитет и треба га пустити, под условом да не реагује честим упалама плућа. Онда то захтева друге мере предострожности – објашњава доктор Милићевић.

Када је дете болесно, обично владају различите предрасуде. Наиме, дете је тада покуњено, мирно, има повишену температуру, неће да једе. Све то спада у одбрамбене механизме, јер организам ангажује сву своју снагу у борби против непријатеља и не троши снагу на друге ствари, па ни на варење.

– Природа је све то сама уредила и грешка је терати дете да једе кад је болесно, са ставом баш сад треба да једеш да би оздравио. Друга ствар је давање различитих препарата онда када је дете болесно, јер је имунитет потребно градити дуже време, перманентно, а не када је дете болесно уводити различите препарате. И када се дају препарати, никако не треба запостављати витаминску исхрану. Треба бити обазрив јер ти препарати често садрже шећер, па и не засите дете. Постоје различита мишљења о томе колико дуго треба давати те препарате – каже доктор Милићевић.

Наш саговорник наглашава да је за добар имунитет најважнија правилна исхрана базирана на воћу, поврћу и нарочито месу.

– Постоје многе заблуде када је реч о препаратима за подизање имунитета. Родитељи су склони да поверују у чудесно дејство одређених препарата, а дете је можда само развило имунитет у периоду када је средство давано. С друге стране, витамински препарати имају значајан плацебо ефекат, а питање је колики је њихов утицај на здравље. Оно што је доказано јесте да цинк стварно делује на стимулисање имунитета – каже доктор Саша Милићевић.

Он упозорава да посебно треба бити опрезан код деце која имају одређену врсту алергијских реакција, да средства која садрже вештачке боје, ароме и укусе, али и препарати на бази биљака, могу изазвати или погоршати алергијске реакције.

Други проблем свакако су алтернативни лекови и средства лечења, од разних врста меда, трава, мешавина до метода попут чупкања косе или неких других. Ако не знају шта је тачно састав препарата, које су траве и супстанце помешане, у ком омеру, родитељи деци не би требало ни да их дају.

– Често се сусрећемо с тим да родитељи одустају од званичних лекова које лекар пропише из страха да су сувише штетни и верују надрилекарима, траварима и на своју руку деци дају неке непознате мешавине. Ваљда би сви они, да стварно имају препарат који помаже, до сада то патентирали и зарадили милионе. Овако, што је већа забит и што је сиромашнији тај који прави те лекове, родитељи су склонији да им поклоне поверење. С друге стране, верује се да козје млеко благотворно утиче на здравље. Међутим, деца која пију искључиво козје млеко постају малокрвна. Том млеку недостаје и фолна киселина. Човеку је ипак потребно кравље млеко, козје је здраво, али не треба да се пије искључиво оно – објашњава наш саговорник.

Алергије
Алергије не треба мешати с падом имунитета. Алергијске реакције су измењен имунолошки одговор, односно одбрамбени механизам на одређени спољашњи агенс. То, у ствари, значи да је имунолошки систем сензибилнији, раздражљивији или можда и јачи него што је уобичајено. Због неког разлога организам одређене честице – полен, перушке, прашину – доживљава као опасне, иако оне то нису, и реагује на њих ослобађањем хистамина, што за последицу има отицање дисајних путева и друге проблеме.
Разлог за забринутост
Сматра се да поремећај имунитета постоји онда када су инфекције учестале у виду тежих обољења, односно онда када клице које нормално живе у нашем организму или оне које не изазивају тешка обољења и иначе нису опасне доводе до тежих здравствених стања. На пример, када се стафилококна инфекција коже која се иначе лако санира, прошири по целом телу или у организму, јесте знак да је имунитет слаб. Када организам не може да се избори и бурно реагује на инфекције које иначе, у нормалним стањима, нису опасне, тада постоји проблем с имунитетом. Постоје и болести које оштећују имунитет, али оне нису честе.

Извор: drsasamilicevic.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама