Олакшан упис у школу будућих првак

8 фебруара, 2019

 

Захваљујући новом софтверу, школе ће саме прибављати извод из матичних књига рођених и доказ о пребивалишту својих ђака, што значи мање обавеза за родитеље готово 70.000 ученика годишње.

Упис првака који би у школске клупе требало да седну од 1. септембра биће знатно олакшан, јер ће школе саме почети да прибављају њихове изводе из матичних књига рођених и доказе о пребивалишту, саопштено је јуче из Владе Србије. Вађење ових докумената из државних служби од почетка априла па до краја августа до сада је било обавеза родитеља нових школараца. Школе ће их сада саме електронски прибављати, захваљујући примени новог софтвера, који је резултат тимског раде Владе Србије, односно заједничког пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова и Канцеларије за информационе технологије и е-управу.

Родитељи, односно законски заступници ђака, и даље моћи да поменуте документе доставе школама у папирној форми, уколико то желе. Поред тога, остаје и њихова обавеза да школама предају лекарско уверење будућег првака и потврду о похађању припремног предшколског програма. – Када само радили на овим изменама, размишљали смо како да олакшамо живот родитељима. Како да им уштедимо новац и време, с једне, и максимално поједноставимо упис будућих првака, с друге стране. Зашто би грађани морали да узимају документа од једног државног органа и да их потом достављају школи или другом државном органу? За оне који не разумеју у потпуности шта значи електронска управа, она подразумева да сви делови државе комуницирају, да деле податке, што у крајњем исходу треба да смањи бирократију и поједностави процедуре за наше грађане. Циљ нам је да мењамо набоље свакодневни живот грађана и на таквим променама ће Влада Србије наставити да инсистира – нагласила је председница владе Ана Брнабић.

У пракси, то значи лакши упис за близу 70.000 ђака годишње, јер је у текућој школској години у први разред основне школе кренуло око 67.000 ученика.

Нови софтвер омогућиће школама да прибављају податке садржане у наведеним документима путем повезивања електронског дневника са матичним књигама и пребивалиштем. У саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима истакнуто је да ће софтвер бити пуштен у рад почетком марта, а да се по узору на овај систем до јуна планира увођење исте олакшице за упис ученика у средње школе.

Подсетимо, овогодишњи прваци кренули су у школе према потпуно новом плану и програму. Промене градива и уџбеника направљене су за прваке и петаке како би наставници научили ђаке да повезују градиво из више предмета, дуже га памте и појме како да научено примене у пракси. Томе доприносе и 2.000 дигиталних учионица специјално опремљених за прваке и петаке, као и 103 електронска уџбеника који се примењују у настави од текуће школске године.

Извор: Политика

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Олакшан упис у школу будућих првак"

  1. Ana каже:

    E bas su se pretrgli..sto su olaksali. Pa svaki roditelj kuci vec ima neki izvod za dete..a mogla je i kopija. Nikako da nesto pametno urade,nego samo izmisle neku glupost..cisto da ispadne da su nesto radili.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама