ПОКЛАЊАМО: Два примерка књиге о Петсоновим божићним авантурама

1 јануара, 2019

Свим малим љубитељима књига који још нису открили магични свет чича Петсона и његовог мачка Финдуса предлажемо да овај Божић улепшају управо једном од девет сликовница из едиције о овој двојици јунака. Ми ћемо најсрећнијима поклонити два примерка, а на нашем Инстаграм профилу покушајте да освојите један.

Зашто баш Петсон и Финдус?

Одраслима се (можда) на први поглед ове сликовнице неће учинити као нешто што би привукло млађе читаоце, али, деца их напросто обожавају. Разлог је једноставан – пребогате и фантастичне илустрације. И бићенца. Та мала бића која живе заједно са двојицом јунака неки свој живот и на свакој страници причају неку своју причу. А деца, читајући, сваки пут открију неко ново.

Најновија сликовница описује управо божићне авантуре Пестона и Финдуса. Приближио се Божић и стварно је био последњи тренутак да се купе намирнице за божићну трпезу, да се исече јелка, испеку папрењаци и обаве све припреме пред празник. Када су Петсон и Финдус скоро завршили са свим пословима, догодило се нешто што нико није прижељкивао. У шуми је Петсон санкама налетео на камени зидић и … полетео! Пошто је повредио ногу, није могао да оде до продавнице и да купи храну за божићну трпезу, нити је могао у шуму по јелку. И када је изгледало да ће то бити најгори дан и да од славља неће бити ништа – стигло је изненађење…

Чича Петсон и мачак Финдус јунаци су сликовница познатих широм света, а инспирацију за њихове прве авантуре чувени шведски писац и илустратор Свен Нурдквист пронашао је играјући се са својим синовима. Креативни центар објавио је до сада девет књига о о овим јунацима. Узбудљиве приче говоре о свакодневном животу старог фармера и његовог мачка, њиховим вратоломним проналасцима и драматичним и духовитим решењима за мале и велике проблеме.

Поред забавних прича, оно што посебно одушевљава велике и мале читаоце сликовница Свена Нурдквиста јесу дивне илустрације препуне занимљивих детаља. На свакој илустрацији дешава се много тога. Колико год дуго да се разгледају, увек се уочи још нека нова ситница. Уз помоћ ових раскошних илустрација деца боље упознају свет око себе, уче кроз игру и сјајно се забављају.

Књиге награђиваног шведског аутора и илустратора Свена Нурдквиста о авантурама Петсона и Финдуса већ тридесет година развесељавају децу широм света. Преведене су на 44 језика, објављене у преко седамдесет земаља, а о њиховим авантурама су снимљени чак и цртани филмови и до сада су продате у више од осам милиона примерака.

Свен Нурдквист (1946) један је од најзначајнијих шведских илустратора и писаца за децу. Иако је добро цртао још као тинејџер, неколико уметничких школа одбило је да га прими на даље усавршавање, па је дипломирао архитектуру. Ипак, није престајао да црта. Од 1983. године, након што је награђен на једном конкурсу за дечју књигу, потпуно се посвећује писању и илустровању књига за децу. У Шведској се сматра наследником Астрид Линдгрен, а ова славна књижевница често је истицала како је Свен њен омиљени илустратор. Захваљујући живописним ликовима, занимљивим причама и сјајним илустрацијама књиге о Петсону и Финдусу увелико се сматрају класицима савремене књижевности за децу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "ПОКЛАЊАМО: Два примерка књиге о Петсоновим божићним авантурама

 1. Aco Mitrovic каже:

  Divna nagrada!

 2. Mirela каже:

  A kako se osvaja knjiga? Dovoljan je komentar, kao i inače?

 3. Bogdana каже:

  Mi imamo do sad sve iz ove edicije i svi obožavamo priče o Petsonu i Fundusu ☺

 4. Vanja каже:

  Divan poklon za Božić!❤

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама