POKLANJAMO: Dva primerka knjige o Petsonovim božićnim avanturama

januar 1, 2019

Svim malim ljubiteljima knjiga koji još nisu otkrili magični svet čiča Petsona i njegovog mačka Findusa predlažemo da ovaj Božić ulepšaju upravo jednom od devet slikovnica iz edicije o ovoj dvojici junaka. Mi ćemo najsrećnijima pokloniti dva primerka, a na našem Instagram profilu pokušajte da osvojite jedan.

Zašto baš Petson i Findus?

Odraslima se (možda) na prvi pogled ove slikovnice neće učiniti kao nešto što bi privuklo mlađe čitaoce, ali, deca ih naprosto obožavaju. Razlog je jednostavan – prebogate i fantastične ilustracije. I bićenca. Ta mala bića koja žive zajedno sa dvojicom junaka neki svoj život i na svakoj stranici pričaju neku svoju priču. A deca, čitajući, svaki put otkriju neko novo.

Najnovija slikovnica opisuje upravo božićne avanture Pestona i Findusa. Približio se Božić i stvarno je bio poslednji trenutak da se kupe namirnice za božićnu trpezu, da se iseče jelka, ispeku paprenjaci i obave sve pripreme pred praznik. Kada su Petson i Findus skoro završili sa svim poslovima, dogodilo se nešto što niko nije priželjkivao. U šumi je Petson sankama naleteo na kameni zidić i … poleteo! Pošto je povredio nogu, nije mogao da ode do prodavnice i da kupi hranu za božićnu trpezu, niti je mogao u šumu po jelku. I kada je izgledalo da će to biti najgori dan i da od slavlja neće biti ništa – stiglo je iznenađenje…

Čiča Petson i mačak Findus junaci su slikovnica poznatih širom sveta, a inspiraciju za njihove prve avanture čuveni švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist pronašao je igrajući se sa svojim sinovima. Kreativni centar objavio je do sada devet knjiga o o ovim junacima. Uzbudljive priče govore o svakodnevnom životu starog farmera i njegovog mačka, njihovim vratolomnim pronalascima i dramatičnim i duhovitim rešenjima za male i velike probleme.

Pored zabavnih priča, ono što posebno oduševljava velike i male čitaoce slikovnica Svena Nurdkvista jesu divne ilustracije prepune zanimljivih detalja. Na svakoj ilustraciji dešava se mnogo toga. Koliko god dugo da se razgledaju, uvek se uoči još neka nova sitnica. Uz pomoć ovih raskošnih ilustracija deca bolje upoznaju svet oko sebe, uče kroz igru i sjajno se zabavljaju.

Knjige nagrađivanog švedskog autora i ilustratora Svena Nurdkvista o avanturama Petsona i Findusa već trideset godina razveseljavaju decu širom sveta. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko sedamdeset zemalja, a o njihovim avanturama su snimljeni čak i crtani filmovi i do sada su prodate u više od osam miliona primeraka.

Sven Nurdkvist (1946) jedan je od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. Iako je dobro crtao još kao tinejdžer, nekoliko umetničkih škola odbilo je da ga primi na dalje usavršavanje, pa je diplomirao arhitekturu. Ipak, nije prestajao da crta. Od 1983. godine, nakon što je nagrađen na jednom konkursu za dečju knjigu, potpuno se posvećuje pisanju i ilustrovanju knjiga za decu. U Švedskoj se smatra naslednikom Astrid Lindgren, a ova slavna književnica često je isticala kako je Sven njen omiljeni ilustrator. Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "POKLANJAMO: Dva primerka knjige o Petsonovim božićnim avanturama

 1. Aco Mitrovic kaže:

  Divna nagrada!

 2. Mirela kaže:

  A kako se osvaja knjiga? Dovoljan je komentar, kao i inače?

 3. Bogdana kaže:

  Mi imamo do sad sve iz ove edicije i svi obožavamo priče o Petsonu i Fundusu ☺

 4. Vanja kaže:

  Divan poklon za Božić!❤

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama