Поклањамо приручнике: „Како постављати питања”и „Успешне презентације”

20 марта, 2017

Ако направите мини-анкету са десетак наставника и поставите им питање шта је највећи проблем с којим се у настави суочавају, многи од њих (чак већина) ће одговорити да је то недостатак пажње и концентрације код ђака. Колико год се трудили да лекцију припреме до танчина, понекад је наставни план просто такав да не даје много могућности да се час учини интерсантним. Ипак, много чешће је проблем у томе што деца немају навику да било кога пажљиво слушају, па је наставницима, да би задобили и задржали њихову пажњу на ономе што предају, често потребно много труда, маште, довитљивости, припреме.
О томе зашто је деци тешко да се на часу концентришу на оно што наставник говори смо писали и раније – једноставно, њихови мозгови навикли су на много снажније надражаје од оних које добијају на часовима. Након много сати проведених у виртуелној стварности, обрада информација у учионици постаје све тежи изазов за нашу децу, јер њихов мозак се навикао на висок ниво стимулације који пружају видео игре. Немогућност да обраде ниже нивое стимулације, какви се добијају у школи, оставља децу неснађеним у академским изазовима.
И опет се враћамо на то како околности у којима живимо настванички позив чине све тежим. Ипак, ништа није немогуће, па ни задобити пажњу ученика на часу традиционалним методама. Да бисте то успели, потребно је да час не буде монолог, већ да се створи атмосфера где ће ђаци осетити слободу да поставе питања, дају своје мишљење на задату тему, испричају неко лично искуство.
Али, како их у томе подстаћи? Управо овом темом бави се књига „Како постављати питања”, аутора Сали Гоџину и Џени Вилсон.
Књига одговара на многа питања, од тога зашто је постављање питања важно, како успешно повести расправу на часу и навести ученике да слободно постављају питања, каквим се питањима подстиче дубље размишљање, како подстаћи креативно размишљање, како охрабрити ученике да „ризикују” и поставе питање без страха. Ту су и бројни примери, шеме, идеје за вођење успешне дискусије на часу. Речју, одлична литература за амбициозније наставнике и оне којима није важно да лекцију само испричају, већ да о њој дискутују, чују другачије ставове, идеје, подстакну децу на размишљање.
Добар савезник ове књиге је приручник Грејама Фостера „Успешне презентације”, који није намењен искључиво наставницима. Али, с обзиром на то да се посао наставника заправо своди на презентовање лекција, свака помоћ у том смислу је добродошла. Првенствено због тога што наставници пред собом имају најкомпликованију публику – децу. Да бисте њихову пажњу придобили, кључно је на почетку часа направити добар увод у лекцију – нешто необично, изненађујуће. Нешто што не очекују. Ова књига доноси неколико важних савета који се тичу управо увода у предавање, али и закључка. Честа недоумица наставника је и како дозирати хумор на часу тако да ученицима то буде духовито и занимљиво, а да се ипак одржи извесна дистанца која мора да постоји. На ово, и још много других питања одговара приручник „Успешне презентације”– какав треба да буде говор тела, боја гласа, када правити паузе а шта нагласити, само су нека од питања на која можда нисте обратили пажњу али која у склопу предавања могу бити и те како значајна.
Ми поклањамо по један примерак од сваке књиге који очекују два најбржа читаоца који нам пошаљу два коментара на овај текст, одмах испод (не на ФБ), са називом књиге коју желе и пуним именом и презименом. У форми је потребно да попуните и поље за имејл адресу. Прва два коментара са израженом жељом за сваку књигу, добиће награду (први који затражи једну и први који затражи другу књигу).
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


59 коментара на "Поклањамо приручнике: „Како постављати питања”и „Успешне презентације”

 1. Semir каже:

  Prvu knjigu.

 2. Slobodan каже:

  Zanimljivo zvuci sam naslov USPESNA PREZENTACIJA, a i nastavak teksta, govor tela, boja glasa, doziranje humora…. Vredi procitati knjigu, a i preporuciti kolegama da procitaju.

 3. Branimir каже:

  Ваш коментар..Uspesne prezentacije

 4. Milica Radic Matejic каже:

  Zelim knjigu “Kako postavljati pitanja”.

 5. Jelena Antić каже:

  “Kako postavljati pitanja” Sali Godžinu, Dženi Vilson

 6. Tatjana каже:

  Knjiga “Kako postavljati pitanja” zagolicala je moju radoznalost, rado bih je procitala i primenila zanimljivo u radu sa ucenicima !

 7. Slobodan каже:

  USPESNE PREZENTACIJE mogu pomoci nastanviku da bolje priblizi uceniku znacaj i nacine prezentovanja. Meni se licno cini da je knjiga OK, i bas bih ovu i zeleo da imam. Pozdrav

 8. Zorana Aleksic каже:

  “Kako postavljati pitanja”

 9. Zorana каже:

  Knjiga,, Kako postavljati pitanja”Zavrsila sam skoro za vaspitacicu i mislim da ce mi ova knjiga mnogo pomoci u daljem radu i usavrsavanju 🙂 Hvala unapred

 10. Sanja Tasic каже:

  Uspesne prezentacije
  Sanja Tasic

 11. Katarina каже:

  Ja bih želela da dobijem knjigu “Kako postavljati pitanja”, početnik sam u radu sa decom i značila bi mi mnogo.

 12. Tatjana каже:

  Knjiga “Kako postavljati pitanja” je vrlo interesantno stivo, rado bih procitala knjigu i primenila novo u radu sa ucenicima !

 13. Marija Stefanovic каже:

  Grejam Foster ” Uspesne prezentacije”

 14. Tatjana каже:

  Knjiga “Kako postavljati pitanja” izgleda da je vrlo interesantno stivo, rado bih procitala knjigu i primenila novo u radu sa ucenicima !

 15. Tanja каже:

  Ja sam vaspitavica ali knjiga “Uspesne prezentacije” bi mi znacila, volela bih da je imam.

 16. Milica Radic Matejic каже:

  Zelim knjigu “Kako postavljati pitanja”

 17. Snezana Micic каже:

  Volela bih da imam prirucnik ” Kako postavljati pitanja”
  Hvala!

 18. Sladjana Krstic каже:

  Kako postavljati pitanja

 19. Anđela Ristić каже:

  Knjiga “Kako postavljati pitanja”

 20. Snezana Micic каже:

  Volela bih da proucim prirucnik ” Uspesne prezentacije” jako sam zainteresovana !!!

 21. Sladjana Krstic каже:

  Kako postavljati pitanja
  Sladjana Krstic

 22. Весна Мијатовић каже:

  Лепо је што сте посветили пажњу значају квалитетног презентовања наставних садржаја. Допада ми се књига Успешне презентације. Поздрав!
  Весна Мијатовић

 23. Vera Vukajlovic каже:

  Volela bih da dobijem knjigu:”Kako postavljati pitanja” Sali Godžinu i Dženi Vilson. Hvala unapred. Pozdrav!

 24. Darko Simić каже:

  Želim knjigu Uspešne prezentacije

 25. Jelena каже:

  Ni sama nisam sigurna za koju bih se pre opredelila, ali kao ucitelj i roditelj ujedno, onda ipak ” Kako postavljati pitanja “.

 26. Aleksandra Ćirić каже:

  Bas bih volela da dobijem prvu knjigu Kako postavljati pitanja

 27. Слађана каже:

  „Успешне презентације„
  Слађана Антић

 28. Zilha Krlic каже:

  Zelim knjigu Uspesne prezentacije jer zelim da unapredim svoj rad sa decom

 29. Mirjana Stanojević каже:

  Zaista nam je potrebna pomoć, ali ne u obliku seminara na kojima se ne nauči ništa korisno ( izuzeci su retki). Zato bih želela knjigu Uspešne prezentacije, jer verujem u ljude iz Kreativnog centra i njihove izbore.

 30. biljana каже:

  Vec odavno pokusavam da dodjem do knjiga koje ce mi pomoci u radu sa decom. Trudim se da moja pitanja upucebja njima budu cujna I da ih angazuju njihova misljenja.

 31. УЧИТЕЉИЦА каже:

  Слажем се да просветни радници имају најзахтевнију публику коју треба одлично анимирати и држати им пажњу, уз наравно њихово учешће, (интеракцију).
  Садашње генерације су спремније да учествују у дијалогу, да питају, износе мишљења и бране своје ставове. Треба бити веома вешт и све то добро усмеравати и координирати! Све у свему, треба свима пружити прилику да своју улогу одлично реализују уз редитељску подршку учитеља – професора!

 32. УЧИТЕЉИЦА каже:

  Допуна! Заборавих да напишем жељу!
  “Успешне презентације”
  ХВАЛА!

 33. Snezana каже:

  Po kratkom sadrzaju ponudjenih knjiga moze se zakljuciti da su obe sjajne. Posebno bih volela da imam u svojoj kolekciji knjigu Uspesne prezentacije jer bi mi puno znacila u radu.

 34. Бранкица Поповић каже:

  Волела бих да добијем књигу „Како постављати питања”, аутора Сали Гоџину и Џени Вилсон.

 35. Slavica Ćirić каже:

  “Uspešne prezentacije” i Kako postavljati pitanja”

 36. BIljana Cetojevic каже:

  Zeljela bih knjigu “Kako postavljati pitanja “?

 37. Јована каже:

  “Како постављати питања” – Сали Гоџину и Џени Вилсон

 38. Jovana Kokot каже:

  “Kako postavljati pitanja” ovo je stvarno najvaznija stvar koju bi skolstvo trebalo da primenjuje. Ako ne pitas nikada neces saznati, ako ne pitas ciljano nikada do odgovora neces stici.

 39. Biljana Radivojevic каже:

  Bavim se edukacijom duzi niz godina i verijem da treba i sebe usmeravati stalno i uciti. Obe knjige su zanimljive a izdvajam Kako postavjati pitanja.

 40. Snežana Marjanović каже:

  Ja želim knjigu “Kako postavljati pitanja”. Hvala.

 41. Ana Cvetanov каже:

  Odlično darivanje.Ja bih želela “Uspešne reprezentacije”.
  Pozdrav!

 42. Славка Чичак каже:

  ”Како постављати питања”

 43. Vanja каже:

  “Uspesne prezentacije”,
  Vanja Trefalt.
  Divno je sto cesto darujete literaturu koja moze pomoci u borbi za poboljsanje nastave. Hvala!

 44. Marina Graovac каже:

  ,,Kako postavljati pitanja”

 45. Marina Graovac каже:

  ,,Uspešne prezentacije” (ipak)

 46. Zorica каже:

  Postovanje…ja sam uciteljica i bilo bi mi veoma drago kada bih dobila vasu knjigu . Pozz

 47. Violeta Mladenović каже:

  Kako pistavljati pitanja
  Violeta Mladenović

 48. Silvana каже:

  “Kako postavljati pitanja”
  Silvana Stanojlović

 49. Marija каже:

  “Uspešne prezentacije”

 50. Milan Janjević каже:

  “Kako postavljati pitanja”

 51. Sandra каже:

  Grejam Foster
  “Uspešne prezentacije”

 52. Aleksandra Savic каже:

  “Kako postavljati pitanja”
  Aleksandra Savic

 53. Aleksandra каже:

  “Kako postavljati pitanja”
  Aleksandra Savic

 54. Vladislava каже:

  Uspesne prezentacije
  Vladislava Stevic

 55. Vesna Čupić каже:

  ” Kako postavljati pitanja”, Sali Godžinu i Dženi Vilson

 56. Gordana Simić каже:

  Zaista pravo pitanje u današnje vreme:Kako privući i zadržati pažnju učenika?
  Dobro će doći svaki priručnik koji pomaže nastavnik da se bolje snadje u zahtevnom nastavnom procesu.
  Ja bih rado imala “Uspešne prezentacije”.

 57. Anita Marković каже:

  Uspešne prezentacije
  Anita Marković

 58. Dusica каже:

  Kao prosvetnom radniku, zaista mi je tesko da odrzim koncentraciju djaka. Bila sam na Vasim predavinjima i pokusavam da primenim Vase savete ali je zaisto testo.
  Uspesne prezentacije je naziv knjige koju bih volela da imam.

 59. Dusica каже:

  Kao prosvetnom radniku tesko mi je da odrzim koncentraciju djaka. Isla sam na Vasa predavanja i trudim se da to primenim ali zaista je tesko. Volela bih da imam ovaj prirucnik.
  Uspesne prezentacije

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама