Половина родитеља у Србији васпитава батинама

29 октобра, 2020

Нови подаци о положају жена и деце у Србији указују на напредак у кључним областима, међу којима су дојење и похађање предшколског образовања, али и на стагнацију у областима дечијих бракова и насилног дисциплиновања деце.

Број мајки које искључиво доје готово да је дуплиран у односу на 2015. годину, али забрињава то што половина родитеља у Србији и даље батинама васпитава децу, углавном верујући да “мало по гузи” нису батине.

„Републички завод за статистику је у периоду од септембра до децембра 2019. године реализовао истраживање МИЦС 6, као најсвеобухватнији извор података о положају жена и деце у Србији и то као два истраживања – једно је обухватило узорак од 8.100 домаћинстава која су изабрана у национално-репрезентативном узорку, а друго на узорку од 1.934 домаћинстава у ромским насељима,“ изјавио је Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Неки од најважнијих налаза

Значајан напредак остварен је у повећању стопа вакцинације, нето стопа похађања образовања, као и у смањењу стопа смртности одојчади и деце млађе од пет година у ромским насељима. Стопа искључивог дојења је повећана у општој популацији, а похађање предшколског образовања је у целини повећано, при чему је напредак посебно изражен међу децом која живе у „осталим“ подручјима. Ипак, стопе дечијих бракова стагнирају, праксе насилног дисциплиновања су и даље заступљене у неприхватљиво великој мери, а превелики број девојчица из ромских насеља и даље ступа у брак пре навршене 18. године.

Најважнији резултати у обезбеђивању боље будућности за децу

У Србији је забележен значајан напредак у неколико области добробити деце.

Дојење: У 2019. години, 24% деце узраста 0–5 месеци је искључиво дојено, док је у 2014. години та стопа износила 13%. У ромским насељима, само 8% деце је искључиво дојено.

Предшколско образовање: Стопа похађања образовања у раном детињству (36–59 месеци) у општој популацији је у Србији повећана са 50% у 2014. на 61% у 2019. години. Посебно велики напредак у стопи похађања забележен је код деце која живе у „осталим“ подручјима (са 27% у 2014. на 46% у 2019. години).

Најважније области које стагнирају

Дечији бракови: Стопе дечијих бракова у популацији девојчица и младих жена из ромских насеља и даље су изузетно високе. Више од половине (56%) жена старости 20–24 године ступило је у брак пре навршене 18. године, а 16% – пре навршене 15. године.

Насилно дисциплиновање деце старости 1-14 година: Међу децом узраста 1–14 година, 45% је код куће изложено насилном дисциплиновању, а у ромским насељима је тај проценат још виши (67%).

Деца из домаћинстава која живе у сиромаштву и даље су у неповољнијем положају: Деца која живе у најсиромашнијим домаћинствима код куће имају мање књига него њихови вршњаци.

Само 48% деце до 5 година из најсиромашнијег квинтила има код куће три или више књига, у поређењу са 90% деце из најбогатијег квинтила.

Само једно од пет најсиромашнијих домаћинстава има рачунар или таблет, у поређењу са 97% домаћинстава из најбогатијег квинтила.

Нова сазнања – жене у Србији

Подаци МИЦС нуде нови увид у положај жена.

Дискриминација и узнемиравање: Седам процената жена старости 15–49 година у Србији и 13% жена исте старости у ромским насељима у Србији биле су жртве дискриминације и узнемиравања у последњих 12 месеци.

Истраживања је спровео Републички завод за статистику 2019. године, уз техничку и финансијску подршку УНИЦЕФ-а, Европске уније, УНФПА и Владе Републике Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама