Понављајуће температуре код деце – који су могући узроци?

8 новембра, 2022

У сезони респираторних инфекција, не изненађује појава повишене температуре, кијавице и кашља, нарочито у дечјем узрасту. Уколико иду у колектив, вртић или школу, тегобе могу чешће да се понављају, јер постоји око 200 различитих вируса који “нападају” горње респираторне путеве.

Али, постоји и група обољења која доводе до понављајућих температура код деце. Уколико је фебрилност присутна на сваких 21 дан треба посумњати на тзв. цикличну неутропенију, код које је смањена вредност једне подврсте белих крвних зрнаца. Понављање температуре, такође, може да изазове и синдром “пфапа”.

– Ово обољење карактеришу температура, упала грла, повећане жлезде на врату и афте у усној шупљини – објашњава др Срђан Милићевић, специјалиста ОРЛ из Ординације “Милићевић”. – Крвна слика показује знаке упале, повишени су леукоцити, седиментација и ЦРП, а температура, и поред антибиотика, не спада. Доктори који не знају за ово обољење, мењају антибиотике, а болест у међувремену сама пролази. И тако укруг.

Специфични тестови за синдром “пфапа” не постоје, а дијагноза се поставља на основу клиничких критеријума. Повишена температура нестаје већ након мале дозе кортикостероида, али ће се болест, вероватно, опет јавити за месец дана. Излечење је спонтано након неколико година. Друга опција је операција крајника која резултује излечењем код више од 90 одсто случајева.

– Синдром “пфапа” је аутоинфламаторна болест – истиче др Милићевић. – Карактеристично је да није провоциран неким узроком из спољашне средине, нити је праћен стварањем аутоантитела, односно аутореактивних Т-лимфоцита. Узрок аутоинфламаторних синдрома је поремећај у синтези или функцији протеина који учествују у регулацији имунолошког система.

Обољење се најчешће јавља у узарсту између једне и три године, али може и нешто касније, чешће код мушке деце. Интервали појављивања обично нису правилни, а мала доза кортикостероида примењена једнократно прекида актуелну фебрилну епизоду, али не спречава појаву нове. Од карактеристичних симптома болести, афте могу да изостану.

Вируси и бакетрије

Болести које такође могу да изазову повишену температуру у правилним интервалима су:

– фамилијарна медитеранска грозница,

– хиперимуноглобулинемија Д,

– инфекција Епштајнбар вирусом,

– Ирегуларна појава температуре, осим бактеријских, вирусних или паразитарних узрока, често се везује и за аутоимуне болести.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама