Pooštrene mere: Deca iz 25 vrtića juče vraćena kući jer nisu vakcinisana

2 novembra, 2017

 
Sva deca koja nisu primila MMR vakcinu, koja štiti od rubeola, zaušaka i malih boginja, juče su vraćena iz 25 vrtića Predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu.
 
Načelnica Službe pedijatrije Doma zdravlja u Nišu dr Snežana Zdravković kaže za “Blic”da je ta naredba stigla iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”.
– To se odnosi i na one mališane koji opravdano nisu mogli da budu vakcinisani. Za njih je bolje da ostanu kod kuće. Sledećeg četvrtka u Beogradu će biti održan sastanak povodom ovog problema i tada će sve biti precizirano – kaže ona.
Neće da im deca budu sa nevakcinisanom
Direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić ističe da ove vrtiće pohađa oko 6.500 dece, pretežno vakcinisane, čiji roditelji ne žele da zaštićeni mališani borave sa nevakcinisanom decom zbog opasnosti od malih boginja.
Niš se, pored Beograda i Kragujevca, ubraja u mesta sa najnižim procentom vakcinisanih MMR-om.
– Zbog epidemije malih boginja na Kosovu izvršili smo vanredni nadzor i utvrdili da oko 1.200 mališana uzrasta od 15-16 meseci do šest godina nije vakcinisano. Ovih dana mnogo roditelja se raspituje o vakcinisanju, a neki su odlučili da njihova deca dobiju MMR vakcinu. U toku novembra biće održana kampanja za vakcinaciju dece u romskim naseljima, uz pomoć romskih medijatora – najavljuje načelnica niške pedijatrije.
Da bi se sprečila epidemija malih boginja poput one u regionu, potrebno je da bude vakcinisano više od 95 odsto stanovništa. Osobe koje nisu primile vakcinu u opasnosti su ne samo od virusa već i od komplikacija zaraze.
Ozbiljne komplikacijei smrt
Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, kaže da se komplikacije malih boginja najčešće javljaju kod dece do pet godina i kod starijih od 20.
– Kod dece do pet godina koja su pothranjena i imaju manje vitamina A doći će do teže kliničke slike. Najčešća komplikacija koja se javlja kod svakog 20. pacijenta je zapaljenje pluća izazvano pneumokokom. Tu su i upala srednjeg uha, proliv i oštećenje vida. Svaki 1.000. oboleli dobije zapaljenje mozga, a svaki 1.000. od tih koji dobiju zapaljenje mozga umre – kaže ona.
Prema njenim rečima, što su oboleli stariji, to je klinička slika ozbiljnija.
– Ako osoba ima neko hronično oboljenje, veći je rizik od komplikacija. Stariji od 20 godina teže podnose male boginje – objašnjava ona.
Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pooštrene mere: Deca iz 25 vrtića juče vraćena kući jer nisu vakcinisana"

  1. Mina kaže:

    Da li neko može da objasni kako nezaštićena deca ugrožavaju zaštićenu? Dajte molim vas neki logičan argument.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama