Порука једне маме: Сиромаштво није препрека за срећу породице

Нови мобилни телефон и путовања нису тајни састојци за подизање добро васпитаног детета, а мама Лорен Дилард успела је да пронађе рецепт за срећу својих малишана. Ево њене приче…
imagenes-de-buenas-noches-infantiles-5
Напољу је сунчано – један од оних дана када небо изгледа плавље него иначе и чини се као да сунце дозива моје име. Природно, решила сам да изведем напоље своје дечаке. Ићи ћемо у парк, разгледаћемо излоге продавница половне робе, можда ћемо покупити промотивне узорке мућених сокова из нашег омиљеног кафића. Можда ћемо када се вратимо, док беба спава, предшколац и ја да правимо фигурице или ћемо разиграно да се расправљамо где да ставимо делић слагалице. Биће то пријатна и савршена субота. Биће срећна. Ми ћемо бити срећни.

И што је најбоље, то нас неће ништа коштати. Не може да нас кошта, заиста. Немамо новца за бацање. Некада сам милслила да ћу, када будем имала децу, имати фирму за међународна путовања. Мислила сам да ћемо бити у могућности да обезбедимо најбоље приватно школовање, да ће деца имати нову, модерну одећу и еколошки осликане дрвене играчке мојих омиљених продаваца.

Негде између тих размишљања, почео је реалан живот .

Након две тешке трудноће са прекомерним повраћањем, два побачаја (које су ми као власници малог бизниса представљали драстичне промене у приходу), и на крају дијагнозе хроничне болести која мења нашу свакодневну рутину, завршили смо овде – у малом стану, без аутомобила, радећи на томе да повратимо новац.

Ми нисмо једини који тако живе, нисмо посебни, нити необични. Многи људи су у здравственој, пословној или брачној кризи и размишљају о томе како ће да плате рачуне. Очекује се да је финансијска сигурност природан резултат тешког рада и посвећености послу који сте изабрали. Ми смо сигурни да уколико добро испланирамо и поштујемо (већину) правила, нећемо имати проблема да обезбедимо своју децу, дајући им све што им је потребно и понешто од оног што желе. Све ће бити добро.

Али, када вам се планови поремете – када потрошите 35 долара на малу играчку, или 115 долара за упис на часове тениса, када не можете да купите најбоље седиште за ауто, и морате да скратите ваш списак за куповину намирница – да ли и тада можете имати срећну породицу?

Да, тешко је и фрустрирајуће немати скупоцени дебели јастук на којем ћете одморити. На тренутке је страшно и може деловати фрустрирајуће на вас. Сиромашним радницима посао нарочито ствара илузију финансијске стабилности. Можете видети себе како се кријете иза туђе претпоставке да вам иде добро, кријући истину и осећајући се посрамљено.

Наше околности су непожељне али наш живот је пун среће.

Наша срећа и задовољство које имамо као породица, нису чврсто повезани и нису таоци нашег празног банковног рачуна. Снови о путовањима дуж земље и тај мирис нових ципела су можда тренутно на чекању, али наша радост нас ретко напушта.

Бити срећан није тешко. Сви знамо да нови мобилни телефон и путовања нису тајни састојци за подизање добро васпитаног и прилагођеног детета. Као њихова мама, знам да ја моја срећа кључ за добробит моје деце. Моја деца не знају увек за ствари које не могу да им приуштим и није их увек брига. Они су савршено срећни са стварима и искуствима која имају.

Када бирам срећу, много мање се нервирам. Можемо и да седимо за кухињским столом и да се сами забављамо сликањем или прављењем фигура, и ја се нећу нервирати због просутог лепка и боје. Нисам оптерећена оним што немамо и пропуштамо. Самим тим могу да користим своју енергију како бих била довољно продуктивна да пронађем бесплатне школске активности за децу и бесплатно школовање.

Извор: Scary Mommy/yumama.com