ПОСАО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ: Психолог, па државна служба

9 фебруара, 2019

Спремна нова правила за кандидате који планирају да се запосле у јавном сектору. Новина је да ће резултати тестова носити више бодова од оцене комисије

У државну службу убудуће ће моћи да ступе само они који прођу тестове и разговоре са психологом. Цениће се њихова усмереност ка тимском раду, раду са колегама, као и са странкама. На посао ће бити примљени једино кандидати који постигну најбоље резултате на тестовима и добију одличне оцене од конкурсне комисије. Правила, међутим, налажу, да комисија не може да “прегласа” тестове.

Како објашњавају у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Закон о државним службеницима је утврдио које компетенције сви државни службеници морају да имају и оне се аутоматски уносе у систематизацију.

– Свака компетенција носи одређени број бодова који се сабирају, и кандидат са највећим бројем бодова ће бити изабран у конкурсном поступку – кажу у МДУЛС. – Уредбом се утврђује и број бодова за проверу компетенција, а у томе учествује не само комисија, него и Служба за управљање кадровима (СУК), чиме се обезбеђује већа објективност.

Надлежни објашњавају да се Уредбом дефинишу и методе провере кандидата. Изборни поступак се састоји из више фаза, у којима СУК проверава понашање и опште функционалне компетенције на писаним тестовима и уз помоћ психолога, који се баве психометријским проценама и фазе у којој конкурсна комисија проверава посебне функционалне компетенције, односно да ли особа има конкретна знања да ради посао за који конкурише. То подразумева, на пример, да ли познаје начин на који се врши инспекцијски надзор, знање страног језика, специфични програм рада на рачунару…

– Те провере могу да се раде писмено или усмено и за сваког кандидата пише се записник. Свако има право увида у конкурсну документацију, а касније и могућност жалбе Жалбеној комисији и судске заштите пред Управним судом, чиме смо омогућили већу транспарентност поступка, те смањујемо могућност злоупотреба – истичу у МДУЛС.

Досад је врло често конкурсна комисија питала кандидате о томе шта, рецимо, регулише који закон, док ће се сада од њих тражити да покажу да ли знају да примене закон, односно даће му да реши одређени случај, чиме ће се видети не само да ли познаје пропис, већ на који начин га примењује и да ли аналитички размишља.

Све наведено и анонимност под шифром пријаве су механизми који треба да доведу до веће објективности, непристрасности и да елеминишу субјективне утицаје.

ТЕСТОВИ НАЈВАЖНИЈИ

Мaксималан број бодова комисије не може да превагне у односу на бодове који се остваре на другим тестовима. Елиминишу се они кандидати који нису успели да прођу минимални праг за проверу једне компетенције, док раније то није био случај. Чланови конкурсне комисије пролазе обуке које ради Национална академија за јавну управу, да би правилно проверавали компетенције.

Извор: Новоси

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "ПОСАО У ЈАВНОМ СЕКТОРУ: Психолог, па државна служба"

  1. Pedagoškinja каже:

    Kolege,nemoj se lažemo ?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама