Poslednji ili zadnji?

maj 4, 2017

Zadnji

Pridev zadnji, najčešće, ima prostorno značenje. Tako konj ima zadnje noge (i prednje), tako auto ima zadnje sedište (i prednje) itd. Dakle, opozicija prednji – zadnji u ovom slučaju je jasna (ne postoji niz, ono što je napred je prednje, ono što je pozadi je zadnje).
Specifična značenja, nesumnjivo jasna, ima pridev zadnji u sledećim primerima:

  • Kucnuo mu je zadnji čas (slično bi bilo da se ovde upotrebi pridev poslednji, ali je značenjski i stilski efektniji pridev zadnji).
  • Ima zadnje namere (teško da bi se moglo reći da neko ima poslednje namere).

Poslednji

U školi učenici obično imaju nekoliko (više) časova. Dakle, to je niz. Tako imaju prvi (početni, ne prednji) čas, drugi, treći, četvrti i poslednji (ili zadnji). U ovom slučaju (i njemu sličnim) pridev poslednji ne razlikuje se od prideva zadnji.
Dakle, isto je reći: Danas nam je poslednji (zadnji) čas matematika. U ovom (i sličnim slučajevima), kada se upotrebi pridev zadnji, ne podrazumeva se da je prvo nešto što je prednje, već se misli da je nešto na početku prvo (početno).
POSLEDNJI I ZADNJI
Svejedno je, s obzirom na to da se razlika u značenju s vremenom izgubila, da li ćete reći da ste u zadnje (= poslednje) vreme neobično vredni, da uvek potrošite zadnji (= poslednji) dinar na veselje…
Upotreba ova dva primera, dakle, ostaje na vama. Jezik se menja, razvija i uvek je u skladu s navikama govornika. Jasno vam je, ako se oslanjate na svoje jezičko osećanje, kada je je moguće upotrebiti samo zadnji, a kada samo poslednji. U svim ostalim slučajevima razlike nema.

Piše se i jedno i drugo.
‚‚Zadnji u značenju poslednji nije pogrešno”, kaže Ivan Klajn u Rečniku jezičkih nedoumica.
Prilog zadnji osim prostornog ima i vremensko značenje: zadnje sedište, zadnje noge ali i zadnja noć, zadnji čas i zadnje vreme.
Izvor: opismenise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama