Послушност (ни)је врлина

Недостатак основних вредности код родитеља може да доведе до хаоса у животу деце, јер су они први и најважнији узор малишанима, а најважније је како се понашају у конкретном случају и шта говоре
dete_1385131190_670x0ДЕЦИ је у животу потребно да се поистовете са ауторитетима, имају узор, угледају се на неког… Ако родитељ постигне овај циљ, може да буде сигуран да ће дете стварно бити послушно, односно да ће прихватити оно што му се говори и на шта му се указује.
Бити послушан не значи беспоговорно се покоравати јачима од себе, то није однос “роба и господара”. Послушност постоји само кад особа чини нешто зато што уважава ауторитет онога који јој налаже.
Зато је веома важно да родитељи најпре преиспитају себе: поседују ли вредности за које се залажу и колико су у томе истрајни? Одрасли би требало да буду информисани о новим трендовима у васпитавању деце, психолошким сазнањима, али не у мери да се “повијају како ветар дува”.
Много је разноразних теорија, савета, смерница којима су маме и тате, као никад пре, бомбардовани преко медија и интернета, па би сваки час могли да мењају начин на који васпитавају дете. А то није добро…
Недостатак основних вредности код родитеља може да доведе до хаоса у животу деце, јер су они први и најважнији узор малишанима, а најважније је како се понашају у конкретном случају и шта говоре. Деца посматрају одрасле, посебно родитеље и виде колико су одани и посвећени нечему, да ли су истрајни у животним начелима, које вредности заступају. Ако се мајке и очеви чврсто држе одређених вредности у васпитању, деца ће то да примете и усвоје. Исто тако, из понашања родитеља могу да закључе да у животу ништа није вредно труда, да је новац најбитнији или да постоје ствари за које се исплати борба и жртвовање.
Некад се чини да је послушност важна да би живот био једноставнији: само нека дете поједе тај ручак, одустане од изласка, почне да учи… Али, када су деца послушна из навике или страха, тада механички обављају обавезе и говоре лажи кад нешто не ураде – то је јасан показатељ да нису искрено прихватили сугестије родитеља и да им они нису ауторитет.
Ж. П.
(Новости)