Постоји ли прикривање насиља у школама и зашто је тако тешко решити овај проблем

18 октобра, 2022

Како родитељи треба да поступе и шта могу да ураде када основношколска установа не решава проблем ученика који годинама малтретира другу децу, истражио је дневни лист Курир.

Дете извесно време трпи вршњачко насиље, родитељи се обраћају разредном старешини, директору, школа каже “урадили смо све по протоколу”, “Не можемо ми ту ништа, све смо урадили!”…

Неки родитељи чија су деца жртве насиља своју децу исписују из школе, јер установа очигледно није предузела потребне мере како би заштитила жртву. Долазимо до тога да испаштају деца које су жртве насиља, а насилници пролазе некажњено.

А шта школа може да уради?

Прва ствар коју треба да уради јесте да насиље назове правим именом – насиље. Не дечја посла, не задиркивање, не чарке, већ насиље. А онда да, у складу са степеном насиља предузме даље кораке. Ако то не учине, требало би да их чека казна од 100.000 до 1.000.000 динара.

Казну добија и директор или одговорно лице установе и она износи од 25.000 до 100.000 динара

Новчане казне од 30.000 до 100.000 динара предвиђене су за родитеље деце која чине вршњачко насиље.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, објашњава да се из много разлога силеџијско понашање прикрива у основним школама.

– Што се тиче кажњавања, школа може да да препоруке, да истражи шта се десило, али да казни не може, нити може да избаци из школе дете које је очигледно насилно. Зашто – прво, по закону, ОШ је обавезна, а школу дете може да промени само ако се сложе родитељи и ту се затвара тај круг. На другој страни су та насилна деца која разумеју поруку да им нико ништа не може – истиче Јанковићева.

Она сматра да је смањена оцена из владања блага казна, као и да разред може да се заврши и с јединицом из владања.

Како поступити

Свако ко има сазнање о насиљу у школи треба да поступи на следећи начин:

У првом кораку представка се подноси установи/директору школе преко секретара школе

Уколико је подносилац представке незадовољан одговором или реакцијом установе, представка се с пропратном документацијом подноси градском просветном инспектору

Уколико је странка незадовољна одговором установе, одговором покрајинске, градске, општинске просветне инспекције, представку с комплетном пропратном документацијом доставља Министарству просвете, науке и технолошког развоја, републичкој просветној инспекцији.

– Школа не може да реши проблем насиља без блиске сарадње са социјалним институцијама. Школа, ако ради само с децом, а не и с њиховим родитељима, проблем не може да се реши. Родитељ је дужан да се бори за своје дете, ако види да школа није решила проблем, онда се иде у просветну инспекцију, апелује се на разредног старешину, онда се покушава решити све што се решити да. Да ли је одлазак у полицију решење, не знам то да вам кажем, али не искључујем ту могућност – напомиње Јанковић.

Неки случајеви вршњачког насиља у 2022.

септембар – у ОШ у Калуђерици старији ђаци тукли првака и стављали му главу у WC шољу

септембар – ученик шестог разреда четири године малтретира вршњаке, бацао и сто на девојчице

јун – група младића избола средњошколца по леђима и грудима испред школе на Новом Београду

мај – двојица дечака од пет и осам година скинула и пипала по телу девојчицу од осам година у Аранђеловцу

април – дечаци шутирали девојчицу (9) испред основне школе на Чукарици

април – двојица младића претукла дечака (15) из Бачке Паланке

март – вршњакиње претукле девојчицу (13) у школском дворишту, надомак Београда

март – брутално вршњачко насиље у Обреновцу, после ударца дечак пао и почео да се тресе, док су се друга деца смејала и све снимала

Адвокат Јованка Зечевић Анђелковић каже за Курир да је последња опција да се тужи школа, те да родитељи нереаговање школе на насиље треба да пријаве ресорном министарству:

– Уколико и тад изостане реакција, онда свакако тужба, одлазак у полицију, па и подношење кривичне пријаве против тог детета чији су родитељи одговорни. Мада свакако мислим да реакција министарства не може да изостане.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Постоји ли прикривање насиља у школама и зашто је тако тешко решити овај проблем

  1. Локални Абориџин каже:

    Променити закон и дозволити школама да могу без сагласности родитеља да истерају ђака из школе. Друга могућност је отварање одељења за ученике са посебним потребама и сву насилну децу без сагласности родитеља преместити у та одељења са могућношћу да се врате у нормално одељење, ако се поправе.

  2. Алекса каже:

    Vi svakako ne razumete da osnovna skola nema ni resurse ni nacine da resi problema vrsnjackog nasilja. I nije tacno da nista ne preduzima. Medjutim, mnogima se ne dopada to sto ucenici koji vrse nasilje
    nisu drasticnije kaznjeni. Nema drasticnije kazne od nedovoljne jedinice iz vladanja i premestanja u drugu skolu. Roditelj se tu nista vise ne pita ali postoji samo jedna zackoljica. Skola treba da pronadje drugu skolu koja ce da primi dete sa problematicnim ponasanjem. Pa da vidim, koja skola zeli takvo dete? I dosta vise price o tome kako skola nista ne preduzima.
    Preduzima ono sto moze i tacka.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама