Потврђено: Одлаже се државна матура

24 маја, 2023

Министарство просвете предложило је да се државна матура, која је требало да замени пријемни на факултетима, одложи за две године. Уместо 2024, како је планирано, план је да се полаже 2026. године, а први би на тест изашли ученици који сада иду у први разред гимназија и средњих стручних школа.

То је за Euronews данас званично потврдио помоћник министра просвете Милош Благојевић.

“Током недавно завршене јавне расправе о сету просветних закона било је доста сугестија и предлога да се државна матура одложи. Око тога су се усагласили сви – Радна група за измене и допуне закона, сектор за средње и сектор за високо образовање Министарства просвете, као и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, који треба да буде носилац припреме и реализације овог испита”, каже Благојевић.

Додаје да је померању државне матуре, која је требало да замени пријемни на факултетима, допринело и то што су се факултети касно изјаснили како ће бодовати државну матуру и да ли ће имати додатни тест склоности и способности кандидата.

Будући да се одлаже државна матура, ресорно министарство је проценило да није неопходно у пуном обиму да се одржи прва проба опште, стручне и уметничке матуре. У гимназијама ће се одржати само пробни тест из српског језика, док се тест из математике и трећи тест по избору са листе општеобразовних предмета отказују.

Цео текст: Euronews Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Потврђено: Одлаже се државна матура"

  1. Velja каже:

    Ukinuti i malu i veliku maturu a uvesti prijemni na fakultete i srednje skole. Vazniji je predmet za polaganje muzicko od matematike za muziku skolu. Svaka srednja skola da proveri znanje iz dva predmeta znacajna za nastavak skolovanja.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама