Povezivanje može olakšati detetov odlazak spavanje na OVIH 6 načina

2 maja, 2023

Bez obzira na to da li delimo krevet sa našim bebama (ili decom!) ili ne, vreme za spavanje predstavlja razdvajanje. Kada zatvorimo oči i zaspimo, privremeno se opraštamo od onih koje najviše volimo. Zato ima smisla da se naša deca prirodno opiru tom razdvajanju.

Može još jedna priča? Još jedna čaša vode? Još jedno poglavlje?

Još jedna užina. Još jedna pesma. Još jedan zagrljaj. Još jedna igra.

Naša deca pokušavaju da nas zadrže.

spavanje-dete-porodica

Canva.com

S druge strane, mi smo iscrpljeni. Pregurali smo dan, često uz vrlo malo pomoći. Napravili smo obroke. Igrali se, oprali odeću, oprali posuđe, upravljali emocijama (i svojim i dečjim). I treba nam pauza.

I tako – pojurimo ka tom tako željenom miru. Hajde, treba da operete zube. Obuci pidžamu. Još niste bili u toaletu? Idemo! Moramo u krevet … već je kasno.

U našem fokusu na odlazak u krevet, mi nesvesno guramo našu decu u razdvajanje koje su namerno izbegavali. I tako, opiru se (kako i treba), vuku noge, treba im večnost da obuku pidžame, traže još jednu priču, još jednu užinu, još jedan zagrljaj. Još jedna povezanost koja im je potrebna da bi se osećali bezbedno.

Razdvajanje i povezivanje

Razvojni psiholog dr Gordon Nojfeld predaje i opširno govori o važnosti sigurne vezanosti i uticaju razdvajanja. Prema njegovom mišljenju, kontakt i veza su naša najistaknutija potreba koja prevazilazi čak i fizičku glad u hijerarhiji potreba.

Preusmerite fokus s razdvajanja na povezivanje

Umesto da fokusiramo našu pažnju na san dok se približavamo vremenu za spavanje sa svojom decom, možemo da se usredsredimo na povezivanje. To može da napravi veliku razliku za našu decu. Jer ako je odvajanje problem, onda je povezivanje lek.

Kako da premostite noćno razdvajanje

Odgovornost je roditelja (a ne dece!) da vodimo računa o povezanosti, da podsetimo našu decu da smo uvek tu, čak i kada smo razdvojeni (fizički ili samo tokom spavanja).

Premošćavanje znači da ih podsećamo na stvari koje predstavljaju naš odnos za koje se oni moraju držati. Možemo ih podsećati na planove za sledeće jutro ili da ćemo ih obilaziti u toku večeri. Dakle, da svima fokus bude na sledećoj tački povezanosti, a ne na „udaljenosti“ koja sledi. Deca će u tom slučaju biti manje uznemirena, a sam odlazak na spavanje biće mnogo lakši.

Dakle, evo šest predloga koji mogu pomoći da premostite noćnu razdvojenost dajući vašem detetu osećaj da ste uvek tu za njega:

#1 Počnite rano

Prema Pam Leo, autorki knjige „Povezano roditeljstvo“, deca imaju potrebu da se njihova “ljubavna šolja” napuni momentima povezanosti. Kada dođemo do kraja dana, naša deca – svesno ili ne – određuju da li se njihova ljubavna šolja napunila tokom dana. Ako nisu imali dovoljno veze tokom dana sa vama, možda ćete morati da to nadoknadite neposredno pre spavanja. Dakle, počnite rano. Ulaganjem u vašu vezu tokom dana pomoći ćete detetu da se oseća spremnije da lakše zaspi.

Kako povezivanje može izgledati tokom dana? Provedite vreme „jedan na jedan“ sa svojim detetom. Pecite tortu. Gledajte film. Idite u šetnju. Igrajte se. Slažite slagalicu. Odložite telefon i posvetite svom detetu punu pažnju. Grlite se, grlite se… i opet se grlite!

#2 Fokusirajte se na jutro

Premostite razdvajanje koje predstavlja noć i umesto toga se fokusirajte na jutro koje sledi. Ovo nije isto kao „ako ne odeš na spavanje, nećemo stići u vrtić/šetnju/igralište ujutru!“. Reč je više o fokusiranju na sledeću tačku veze koju ćete imati ujutru i koliko ste uzbuđeni zbog toga:

 „Jedva čekam da ujutro jedemo gibanicu!“

„Tako sam uzbuđen što ću se ujutro provozati s tobom.“

„Film koji smo čekali izlazi sutra, jedva čekam da ga pogledam sa vama u bioskopu! Hoćete li uzeti kokice ili bombonice?”

#3 Koristite magiju mašte

Mala deca imaju najveću maštu, a čak i velika deca vole magiju onoga što bi moglo biti. Oživite ovo na bilo koji način da se povežete. Evo nekoliko ideja za početak:

Ako spavate odvojeno, zavežite nevidljivu vrpcu oko stuba svog kreveta i pričvrstite je za detetov krevet – kao simbol povezanosti.

Recite svom detetu da ćete ga sresti u snovima i planirati zajedničku avanturu.

Podignite detetov jastuk, otvorite jastučnicu i napunite unutrašnjost njegovog jastuka poljupcima i zagrljajima.

Ispričajte svom detetu priču pred spavanje koja se nastavlja svake noći, premošćujući jaz do sledećeg dana.

#4 Podsetnici na ljubav i sigurnost

Podsetite svoje dete koliko je voljeno, danju i noću. Dajte im do znanja da se vaša ljubav prema njima nastavlja tokom noći i da ih čak i kada spavaju čuvate i proveravate kako su. Evo nekoliko ideja za početak:

Kada vaše dete spava, recite mu da ćete ga proveravati svakih 5 minuta tokom noći i da ćete svaki put ostavljati ljubavno srce na podu. Proverite ih i pre nego što sami odete u krevet, ostavite stotinu ljubavnih srca raštrkanih po njihovoj sobi da se probude.

Napišite im ljubavno pismo i ostavite ih ispod jastuka ili na noćnom ormariću da ih pronađu ujutru.

#5 Podsetnici na važne osobe

U slučaju da morate da jedan od roditelja mora da otputuje, dobro rešenje je pravljenje „podsetnika“. Primera radi:

Snimite priču za laku noć unapred da bi je dete slušalo pre spavanja.

Dajte svom detetu svoju košulju da spava u njoj.

Snimite se kako pevate pesmu detetu.

#6 Fizička povezanost

Deljenje kreveta je jedna od uobičajenih elemenata tzv. prirodnog roditeljstva. Dizajnirani smo da spavamo u društvu, a posebno kada su naše bebe i deca mali – očekuju da će ih držati blizu tokom noći. Deljenje kreveta daje porodicama dodatnih 12 sati dnevno da se osećaju bezbedno, blisko i povezano. Ako ne možete da delite krevet, razmislite o zajedničkom spavanju u istoj sobi.

Povezivanje je supermoć roditelja u vreme za spavanje

Povezanost je roditeljska odgovornost i zadatak. Želimo da naša deca znaju da je privrženost nešto na šta mogu da računaju u svakom trenutku, bezuslovno. Kada ih preplavimo ljubavlju, oni se osećaju bezbedno da se predaju privremenoj razdvojenosti koju san za njih predstavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama