Повишице за васпитаче у Београду?

28 децембра, 2016

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа Mладен Шарчевић изjавио jе данас да jе потребно да се више деце предшколског узраста укључи у систем образовања и наjавио почетак коришћења кредита Светске банке у износу од 50 милиона долара са коjом се ради на укупноj мрежи предшколских установа у целоj Србиjи.
“Рана писменост jе jако важна категориjа, да родитељи и сви други схвате да jе то важно за напредовање детета за здраву и писмену нациjу. Tо jе огроман посао на плану градње, обуке, планова и програма, као и закона, где настоjимо да цео процес има системски ток”, казао jе министар Шарчевић новинарима приликом обиласка вртића “Скадардлиjа” у оквиру ПУ “Дечjи дани”.
Шарчевић jе истакао jе да предшколски модели мораjу да се укључе у образовање.
Шарчевић jе навео да имамо доста празног простора у школама због слабог наталитета, али и нерешен проблем у средњим школама и факултетима.
“Покушали смо у jедном цугу наjпре са Београдом то да решавамо и успели да решимо. Tу смо уштедели паре тако да 50 милиона не одлази само на градњу”, навео jе министар.
Kако jе додао, статистика показуjе да у неким деловима Србиjе рано образовање чини обухват три до пет одсто, а да jе обавеза да наредних година таj ниво буде подигнут и до 80 одсто.Tо jе, како каже, европски стандард.
Део средстава, како jе истакао, отићиће на опрему, а део на обуку људи.
Што се тиче мреже предшкослких установа, он jе рекао да ће се таj модел како у jе спроведен у Београду, применити и у другим градовима.
Говорећи о финансирању предшколског образовања, Шарчевић jе рекао да jе то сложен подухват и да су “васпитачи у Београду на неки начин привилеговани jер имаjу добру плату, стабилну и на време исплаћене обавезе”.
У остатку Србиjе, како jе додао, то ниjе случаj.
“Данас деца постаjу функционално писмена са три године, што говори да предшколско образовање мора бити део укупног система образовања. Београд jе ове године у вртиће уписао око 13.500 деце, што jе наjвише до сада, а подсетићу да смо од 2015. у цео систем укључили и приватне вртиће, где jе уписано око 6.500 деце”, рекао jе градски менаџер Горан Весић.
Kако jе истакао, нада се да ће се успети у томе да се са мрежом основних школа капацитет повећа за око 1.500 деце.
“Tо значи да ћемо добити нове капацитете jер ће бити обезбеђен новац за реновирање тих установа. Tо свакако неће бити довољно jер сваке године у Београду се у први разред уписуjе 19.000 малишана, што говори да ћемо у наредном периоду морати да учинимо много више како би више деце могло да добиjе места у предшколским установама”, рекао jе Весић.
“Предстоjи нам велики посао да обезбедимо нових 1.000 до 1.500 места у већ постоjећим капацитетима у основним школама и да преко jавно-приватног партнерства заинтересуjемо оне коjе озбиљниjе желе да се баве овим послом и тако створимо више капацитета”, додао jе.
За Град Београд то питање представља приоритет, али новац за изградњу нових вртића ниjе лако обезбедити.
“Tрудимо се да уз помоћ министарства нађемо начине и да анимирамо компаниjе да се преко jавно-приватног партнерства укључе у оваj процес како би што више деце ишло у вртиће и било спремниjе за живот у 21. веку”, истакао jе Весић.
Упитан о томе да ли ће васпитачи добити повишицу, он jе рекао да они то сигурно залужуjу и да ће се покушати да се то и омогући.
“Веруjем да ће наш буџет бити све већи и већи да можемо да наградимо васпитаче, а то ипак зависи од тога да ли имамо новца или не”, истакао jе Весић.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Повишице за васпитаче у Београду?

 1. Milos каже:

  Verujemo da ce biti novca…pa kako mozete da to i izgovorite. Taj zakon treba da stupi na snagu od 01.01.2017.
  Budite hrabri i lepo recite ima li sta od tog vracanja ne povecanja ili nema.? Vi niste ni svesni sta znaci kolaps u Beogradu ako vam zaposleni u predskolstvu izadju na ulice…docice dan kada ce ti kolektivi uspeti da se ujedinje i izadju masovno da vam pokazu kako ih potcenjujete.Kada ste smanjivali to je u redu, a kada se vraca-povecava tada niste sigurni. Ali zato za upis ima mesta na dva coveka po 30-35 dece a negde i vise…kriterijume da ne pominjemo. Ujedinjeni mozemo mnogo a sa ovako rastrkanim sindikatima nista razmislite kolege o tome..

  1. Obavestsn каже:

   Naravno da nece biti povecanja,jer Beograd nije isplatio ni 4 odsto u 2016.

 2. Jovan каже:

  Na nas gledaju kao da smo treca klasa ljudi a nisu ni svesni da mi proizvodimo kad moram tako da se izrazim kvalitet buduce nacije….ono sto ih ne nauce kuci nauce ih vaspitaci,red , rad, disciplina a tek oblikovane male ljude za polazak u prvi razred….pa gde je pravda, pravda ne postoji jer mi vaspitaci smo niza klasa…izvinite kolege!

  1. zzzz каже:

   svaka čast,da neko to i javno kaže!

 3. Natalija каже:

  Neopravdano su velike razlike u visini plata vaspitaca i strucnih saradnika u Beogradu i drugim mestima. Strucni saradnik ima u predskolskoj ustanovi 62 000 a u skoli 42 000. Nedopustivo! Smatram da plate moraju da se ujednace, i da nikako nije opravdano da vaspitacki u drugim mestima imaju drasticno manje plate.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама