Pravila ponašanja u roditeljskim vajber grupama: Ne prozivajte javno, ne pišite posle 20 časova, odgovarajte samo ako se na vas odnosi pitanje

septembar 4, 2023

Nova školska godina donela je sa sobom puno toga, a između ostalog i povratak u roditeljske Viber grupe. Mnogi roditelji hvataju se za glavu na samu pomisao na beskrajne rasprave, komentare, zvukove obaveštenja tokom noći dok grupu ne utišamo na par sati, na par dana ili zauvek. Međutim, viber grupe imaju i svoju dobru i korisnu svrhu što je i razlog zbog kojeg ostajemo u njima.

Foto: Alok Sharma, Canva

Kako bi zadržale svoju osnovnu funkciju — pre svega lakši protok KORISNIH informacija — i kako bi nam prisustvo u tim grupama bilo prijatnije, važno je držati se određenih pravila koja će sve to olakšati.

Odgovarajte SAMO kad vas neko nešto pita

„Neka se jave roditelji čija deca će pohađati građansko vaspitanje.“

U slučaju da vaše dete pohađa versku nastavu, nema potrebe da odgovarate i bespotrebno zatrpavate grupu. Isto je i u slučaju da neko od roditelja pita da li je neko možda video plavu jaknu… Dvadeset odgovora „Ja nisam“ zatrpaće grupu, pa više nećemo znati ni šta je pitanje. Prepoznajte pitanja koja se odnose na vas i samo na njih odgovarajte.

Pitajte konkretno i samo ako je u vezi s celim razredom ili većinom grupe

Za pitanje u vezi sa vašim detetom imate na raspolaganju broj učiteljice i individualne razgovore. Roditeljska Viber grupa služi za razmenu informacija koja se tiču CELOG odeljenja ili većeg broja učenika. Naravno, postoje i izuzeci, kada pojedinačna situacija može kasnije da se odnosi i na nekog drugog i da postane pravilo. Pitanja postavljajte konkretno, na primer: „U koliko sati deca sutra završavaju sa nastavom?“, umesto: „Šta sutra?“

Koristite anketu

Anketa je izuzetno korisna alatka jer smanjuje broj različitih odgovora koji će zatrpati grupu, a sa puno različitih odgovora, poput „ja sam za, ja bih ipak ovako, a ja mislim onako“ — nećete se nikada snaći i dobiti sliku onoga što većina u grupi želi i misli.

Koristite lajk umesto komentara

Pored svakog odgovora i komentara u grupi postoji srce koje kada kliknete postane ljubičasto i znači da se sa komentarom slažete ili vam se dopada to što je neko poslao ili napisao. Na primer, kada učiteljica pošalje fotografiju ili snimak dece, lajk je dovoljan. Vodite računa o tome da će to isto neko videti sat ili dva kasnije i da će ulaskom u grupu, umesto tog sadržaja, prvo videti vaše komentare poput „jao divno, super su, baš su slatki“ i sl. Naravno, ukoliko želite da dodatno pohvalite rad učiteljice, dovoljno je da jedan od roditelja to napiše, a ostali mogu da se lajkom pridruže pohvalama.

Ne pišite ništa posle 20 časova

Svi možemo da utišamo grupu, to nije sporno. Ali nekim roditeljima ipak više odgovara da čuju zvuk, kako ne bi morali više puta tokom dana da proveravaju da li je stigla neka nova informacija. Vodite računa da to može da bude i mama koja trenutno uspavljuje bebu. Uostalom, nije pristojno pisati ljudima sa kojima niste bliski i ne znate njihove navike u neprimereno vreme za to.

Ne prozivajte nikog javno

„Miloš je danas vređao moje dete i samo da znate da ja takav bezobrazluk neću dozvoliti.“

Za bilo kakve probleme u školi, razmirice, nasilje, postoji postupak i način rešavanja. Ne znate šta stoji iza događaja, niti kako se oseća mama čije je dete napravilo problem. Ostali roditelji, takođe neupućeni u događaj, mogu na hiljadu pogrešnih načina da protumače ovakve poruke. Neretko se u grupama mogu primetiti i oštre kritike prema učiteljicama, nastavnicima, vaspitačima, što u celoj grupi stvara nelagodu. Sve problematične situacije rešavaju se prema procedurama, u individualnim razgovorima, te sve što želite da kažete jednoj osobi, bila to učiteljica ili neko od roditelja — rešavajte to mimo roditeljske Viber grupe.

Ne očekujte od učiteljice da odmah odgovori

Nije posao učiteljice da bude dostupna roditeljima 24/7. Odgovoriće čim bude u prilici, ali pod uslovom da vidi pitanje, pa je zato važno da se grupa ne zatrpava nevažnim komentarima i dodatnim pitanjima.

Ne delite neprimerene sadržaje

Viber grupa roditelja nije mesto za vašu reklamu, niti za pitanja i sadržaje koji nemaju veze sa školom. Kada delite fotografije, video-materijale i druge fajlove, vodite računa o tome da ne budu preveliki i da ih ne bude previše.

Proverite da li se o tome što vas zanima već pisalo u grupi

Nema potrebe da se u grupi gomilaju ista pitanja, niti da se zatrpavamo istim odgovorima. Proverite — odgovor koji vas zanima možda već postoji. Koristite lupicu koja se nalazi u desnom gornjem uglu kako biste pretražili ključne reči

Budite učtivi i pristojni

U razred ili grupu sa vašim detetom idu različita deca koja imaju različite roditelje. Razlikujemo se po obrazovanju, pismenosti, kulturi, veri, interesovanjima i još po mnogo čemu. Ali ipak smo zajedno, svi sa istim ciljem i istom željom, kada je obrazovanje naše dece u pitanju. Poštujmo jedni druge, kako uživo, tako i u Viber grupi.

Izbegavajte pisanje velikim slovima, neprimeren rečnik, svađanje, prepirke, posebno vređanje. Koristite pristojne reči i rečenice, baš onakve kakve biste želeli da vaše dete sutra čita i piše u svojim Viber grupama.

Zajedno stvaramo sredinu u kojoj želimo da nam bude lepo, korisno i prijatno. To važi i za Viber grupe. Zato, hajde da nas više ne boli glava, već da te iste grupe postanu korisno mesto za razmenu važnih informacija.

Izvor: Portal Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pravila ponašanja u roditeljskim vajber grupama: Ne prozivajte javno, ne pišite posle 20 časova, odgovarajte samo ako se na vas odnosi pitanje"

  1. Irena kaže:

    Telefon je moj i privatan. Roditelji mogu da koriste mail i otvorena vrata kao i fiksni telefon skole. Viber grupa je njihova stvar, nek rade sta hoce, u to se ne ukljucujem. Samo mi to fali.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama