Карактеристике захтевне деце

Тврдоглава, својеглава, пркосна , инатљива, слободна, самовољна, челичне воље, силовита, одлучна, слободнога духа или једноставно – тешка, постоје деца коју је изузетно тешко добро васпитати. Лако је с покорном, добром и слатком децом . Њихово васпитање једноставно као да се дешава само од себе. Постепено га прилагођавамо . Видимо како се ветар мења и према томе мењамо правац кретања .

Али то не важи за захтевну децу. Да бисмо њих успешно васпитали, потребно је стратешко планирање равно оном које би нам требало за пловидбу око света.

Захтевна деца не престају бити својеглава самим одрастањем, она се или науче прилагођавати или муче своје породице годинама. Kарактер детета је релативно стабилан – пресудно је како усмерити његов лични стил.

Захтевна деца су покретачи и носиоци будућности. Она знају што хоће и имају довољно енергије и одлучности да остваре оно што су наумила . Њима не недостаје упорности . Она нису млитава . Знају бити дивља , тешка и напорна , али одгајајући их , научићете пуно о животу и о себи.

Захтевна деца имају турбо – погон ! Свако дете или тинејџер може уложити пуно више енергије у свађу од било које одрасле особе и ангажоваће сву своју енергију да добије битку . Паметни ће родитељи због тога ограничити број подручја на која желе извршити позитиван утицај.

Током свађе с дететом, рационализација, расправа, објашњавање и дебитовање са њима , често је губитак времена . Kолико год вам се ваши савети или предавање чинили важнима, само узалуд трошите време. Деца не чују ваше мудре речи, нити из њих могу што научити , јер делови мозга који контролишу слушање и учење нису активни.

Није увек важно што говорите, често је важно шта радите. Чини се да у последњим деценијама родитељи често имају осећај да све морају објаснити својој деци . То може функционисати код неке деце, но захтевна деца често немају довољно стрпљења да саслушају шта им се говори , или су толико заокупљена настојањем да пренесу своје гледиште да ви једноставно немате прилику рећи шта желите . Kад се ради о захтевној деци , оно шта радите је важније од онога што говорите.

Захтевна деца обожавају ватреност. Врло су талентована за стварање драме, страве , ужаса и акције . Драма и ватреност су њихов домаћи терен.

Постоје врло уверљива истраживања која говоре да мали ритуали које уводимо у породични живот имају снажан позитиван утицај . Они стварају добро расположење и рутину, а за захтевну децу рутина и ритуали су добра ствар . Ритуали су ствари које редовно чинимо , а касније се надамо да ће наша деца рећи : ‘ Мама се увек трудила да ми … ‘ или ‘ Тата нас је увек заједно … . ‘ Ритуал је нешто што редовно чините као породицу, нешто што не зависи о томе како се деца понашају.

Развијте код детета отпорност на стрес

Kод свог детета развићете отпорност на стрес ако му јасно дајете на знање да га волите .

Вољети захтевно дете значи не попуштати му у свему до те мере да се на крају осећате искоришћено . Родитељи који превише попуштају детету на крају осећају љутњу, а осећај искоришћености и љутње погубан је за добро расположење у породици.
Васпитање захтевне деце довешће у искушење издржљивост и најјаче особе.

С неком захтевном децом врло је лако разговарати док су љута, а невероватно тешко кад су мирна . Другим речима , много речи се изговори током препирке , али у тренуцима кад заиста имате прилику да изградите свој однос са њима кроз опуштени разговор , ћуте као заливена.

Аутор: Гордана Бенат

Извор: Škole/ mojpedijatar.co.rs