Pre nego što deci date ekrane – stručnjaci predlažu pravilo 3-6-9-12

8 avgusta, 2020

Deca su nam sve više zavisna od interneta, a u svetu je to otišlo toliko daleko da se uveliko otvaraju klinike za lečenje. Stručnjaci svih zemalja se udružuju u naporu da sačuvaju nove generacije, ali čarobna formula još nije otkrivena.

Ali, pravilo 3-6-9-12 možda može da pomogne

Australijski kraljevski koledž za pedijatriju predložio je rešenje. Stručnjaci ove ustanove smatraju da deca ne bi trebalo da se upoznaju sa internet uređajima pre treće godine. Čak i posle tog perioda, trebalo bi da postoji ograničenje od najviše sat dnevno.

Oni zapravo predlažu 3-6-9-12 pravilo, kao obrazac zdrave upotrebe savremenih oblika komunikacije:

– Nema korišćenja kompjutera i telefona do 3. godine.

– Bez interneta do 6. godine.

– Zabranjeno je igrati igrice pre 9. godine.

– Ne dozvoliti im da budu na društvenim mrežama pre 12. godine.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pre nego što deci date ekrane – stručnjaci predlažu pravilo 3-6-9-12"

  1. Milan Martinjuk kaže:

    Mi smo sa svoje dvoje dece uradili sasvim suprotno i ne bih rekao da smo pogrešili. Oboje dece su imali svoj lični mobilni sa neograničenim internetom pre druge godine i pravo da ga to koriste bez vremenskog ili nekog drugog ograničenja. Sa druge strane imaju pravo da se slobodno prljaju, jurcaju, penju… sve što im pada na pamet a što ne ugrožava ničiju bezbedbost. Deca nam sad imaju 4 i 6 godina i uvek biraju skakanje i prljanje umesto mobilnog. Na mobilnom provedu par sati nedeljno.
    Naš zaključak je da nije problem moderna tehnika. Deci treba dozvoliti da se igraju ali i pokazati im da ni nama odraslima nije tehnika na prvom mesto nego stvaran život. Dodao bih još da i ja i supruga radimo od kuće, na računaru ali da im čak ni to nije reklama da treba da vise na telefonu i internetu.
    Kad je nešto zabranjeno ili ograničeno onda ima veću vrednost i ostale aktivnosti su tu da bi se prekratilo vreme do tog ograničenog, na taj način samo podižemo vrednost onog što je zabranjeno i podstičemo zavisnost.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama