Предчиталачке вештине – како се дете припрема за учење првих слова

22 јула, 2020

Да би научило да чита дете мора најпре да научи да препозна да једно одређено слово обележава један глас. Постоји читав низ способности које том учењу претходе и свака од њих мора да се увежба.

Foto: Canva

Први елемент је схватање да оно што пише на папиру јесу речи.

Други је да су ове речи специфичне (то јест да је у једној књизи увек одређена прича, да се речи увек пишу на исти начин).

Трећи елемент је да је важан смер читања (читамо слева на десно и од горње стране листа ка доњој).

Најочигледнији начин да дете разуме да су изговорене речи штампане на папиру јесте да му читате из књиге.

Ако дете има неколико различитих књига, ускоро ће схватити да, ако жели да чује одређену причу, треба да одабере одређену књигу.

Ову информацију можемо потврдити тако што ћемо током читања прстом пратити текст.

Такође, читање стрипова помаже детету да се упозна са структуром писаног текста, а корак даље је прављење стрипа и писање по једне реченице за сваку слику.

Поменули смо смер читања – с лева на десно. То треба истицати на страницама када год за то има прилике, не само код читања. Али и у свакодневном животу (на пример код облачења гардеробе, тако да ствари узима с лева на десно).

Ово су неке од игара које ће помоћи у припремању детета за савладавање вештине читања:

Слагалице

Визуелна страна читања обухвата уочавање ситних разлика у облику написаних речи. Што више дете вежба задатак ће му бити једноставнији. Слагалице су идеално средство за то.

Пронађи пар

Ово је једноставна игра, типа слагалице. Циљ је да се детету нацрта слика која садржи неколико различитих скривених облика – кругова, троугла и квадрата. Затим дете треба да их пронађе. Или исечен облик да залепи на одговарајући облик на слици. Одлична је вежба запажања.

Иако на први поглед делује да ове активности немају везе са читањем, заправо су врло повезане. Оне уче дете двема важним вештинама битним за читање:

Препознавање облика (способност препознавања облика и њихово разликовање је фундаментално за читање).

Ређање у низ (речи се састоје од низа слова и гласова. Кад дете то схвати успело је да усвоји једну вештину битну за читање).

Аутор: Бојана Пешић, професор разредне наставе и педагошки саветник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама