Како комуницирати са бебом пре него што проговори

Колико пута вам се десило да беба плаче, а ви једноставно не можете да докучите зашто? Промените пелену, нахраните је, отпевате песмицу, а она и даље – плаче.

Мамин инстинкт може много тога, али ипак није свемогућ. Зато се у Сједињеним Државама развија једно ново поље – учење знаковног језика за бебе. Ово, заправо и није тако ново. На пример, једна од првих ствари које бебе науче је управо знаковни језик – махање кад одлазе или кад неко други одлази. На исти начин, оне могу научити да нам кажу још много других ствари. Ово је изузетно корисно за развој деце.

Foto: Canva
Како функционише знаковни језик за бебе?

Идеја да се деци помогне да лакше изразе своје жеље знаковима долази од америчког доктора Џозефа Гарcије, стручњака за дечији развој. Он верује да, ако беба може знацима да покаже шта мисли и жели, сви – и беба и њени родитељи биће много срећнији и опуштенији.

Да бисте научили бебу да користи знаковни језик, требаће вам стрпљења, али није тако тешко. Чак и само неколико елементарних знакова може значајно олакшати ситуацију – на пример, ако желите да научите дете како да покаже да је жедно, знак за то може бити подизање палца ка устима – нешто налик знаку који дајемо када покажемо да је неко пијан. Ема Финлеи-Смит из Сасекса каже да су она и њен супруг почели да уче своју ћерку Исабелу неке знакове када је имала 11 месеци. Почели су са знаком жеђи. У почетку се чинило да дете није обраћало пажњу. Међутим, само недељу дана касније, док се играла на поду, Исабела је подигла палац до уста. То је био знак жеђи.

Развијање говорних вештина

Важно је напоменути да доктор Џозеф тврди да употреба знаковног језика не спречава дете да говори, већ доприноси томе. Језик знакова треба подучавати паралелно са говорним језиком. Морате детету показати знакове, али и именовати предмет или радњу за коју се користи. Кад вам дете одговори знаком, већ имате двосмерну комуникацију. На пример, ако ваше дете „каже“ да је чуло авион, можете да одговорите: „Да ли си чуо авион? Да, видим, ево га! Бучно је, зар не?“. На овај начин више времена проводите разговарајући са дететом, а то је најбољи начин за подстицање развоја говора.

Како научити дете знаковном језику

  • Као и код сваке нове вештине, важно је пратити ритам бебе. Најбоље време за почетак „учења“ је када осетите да ваша беба има стварну потребу за комуникацијом. То се обично дешава са 9-10 месеци – приметићете да ваша беба постаје друштвенија, почиње да „брбља“ и користи различите звукове и лица како би привукла вашу пажњу.
  • Започните са знаком нечега што ваше дете занима. Многе бебе брзо науче знак „још“ када је у питању храна!
  • Сваки пут када користите реч, додајте и знак који сте јој доделили. Увек користите исти знак за исту ствар и наглашавајте кључну реч, како би беба могла јасно да види и чује „Желиш ли ЈОШ? Желиш? Океј, хајде да сипамо још мало.“
  • Ваша беба ће можда покушати да понови знак за неколико дана, а можда ће јој требати неколико недеља да то учини. Будите стрпљиви! Учините овај процес што забавнијим јер се бебе више сећају и лакше памте када им је нешто занимљиво (у ствари, то важи и за одрасле).

Неколико идеја за почетак

Др Гарсија препоручује употребу знакова заснованих на америчком или британском знаковном систему, али то није обавезно. Можете да нађете сопствене знакове којима ћете учити дете да „комуницира“ са вама. Ево неколико идеја из успостављених система знакова:

  • „Храна“ – лагано принесите прсте устима
  • „Уплашен“ – додирните руком неколико пута груди
  • „Вруће“ – испружите руку према објекту и брзо је повуците
  • „Где?“ – то знате, интуитивно долази – подижете рамена и испружите руке у страну, с длановима подигнутим горе
  • „Аутомобил“ – окрените замишљени волан
  • „Књига“ – ставите руке једну уз другу с длановима према горе као да држите књигу

Ви ћете, ако одлучите да бебу учите знаковном језику, одабрати знакове за оне речи које често користите и које су вам за комуникацију потребне.

Срећно!

Приредила: А. Цвјетић