Предложено укидање физичког обезбеђења деце у школама и увођење посебно обучене јединице полиције за рад са децом

Фото: Влада Републике Србије

На данас одржаној конференцији „Безбедност деце у дигиталној епохи“, коју су организовале Фондација „Ангелина“ и Европска безбедносна агенција предложено је укидање физичког обезбеђења деце у школама у Србији. Уместо тога, казали су учесници конференције, требало би увести посебно обучену јединицу полиције за рад са децом.

Оснивач Фондације „Ангелина“ Анђелко Аћимовић казао је у МТС Дворани да је проблематично понашање проблем који постоји код око пет одсто ђака, али да су правила поступања у таквим ситуацијама лоша, као и да је много родитеља такве деце који не желе да сарађују. Од јесени ће фондација коју је основао иницирати да се у свим школама спроведу анкете које ће дати прецизан податак о насиљу у школама.

Како је казао, директорима и наставницима су руке везане због „перипетија“, увреде се прећуткују, што деци даје отворен пут да наставе са лошим понашањем.

Говорећи о злоупотреби деце на интернету, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић истакао је да је таквих случајева много, а да родитељи не посвећују довољно пажње тој теми.

„Деца нису припремљена, немају довољно знања да препознају опасности на интернету. Морамо да уложимо заједнички труд како би се отклониле опасности у дигиталној сфери.“ – казао је он.

Додао је да ће Министарство подржати сваку активност за безбедније окружење деце.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да је једно друштво сигурно онолико колико су сигурни најмлађи, „да нас велике трагедије упозоре да се живот не подразумева“.

Додала је да се насиље не сме релативизовати и да га треба осудити у целости, као и да је потребно указати и родитељима какви се садржаји пласирају деци и какве последице на њих остављају.

Она је указала на то да сваки облик заштите и васпитања долази првенствено из породице, те да је зато она и најважнија карика у одрастању сваког детета и никако не сме и не може да буде занемарена.

Морамо сви заједно да укажемо родитељима на то колико је важно да се посвете овој теми, да пазе и прате какве садржаје њихова деца гледају на интернету и како то утиче на њихово ментално здравље, на њихово размишљање и ставове, навела је Ђурђевић Стаменковски.

Извор: Влада РС, Бета