Predškolski radno-igrovni materijali Kreativnog centra po novim Osnovama programa

avgust 22, 2022

Igram se i razmišljam, Vrtić za maštanjeOve priče na igru liče i Igrom od glasa do slova su radno-igrovni materijali namenjeni deci, vaspitačima i roditeljima. Smišljeni su i koncipirani tako da izlaze u susret novim Osnovama programa i da podržavaju razvoj ključnih obrazovnih kompetencija. Oblikovani u formi blokova, materijali imaju funkcionalan prostor za rad, ali i brojne dodatke, u zavisnosti od oblasti koju pokrivaju (nalepnice, slovni konstruktori, azbuka).

Sadržaji u ovim radnim slikovnicama usklađeni su sa zahtevima novog programa Godine uzleta i imaju odobrenje Ministarstva prosvete za korišćenje u predškolskim ustanovama.

Prelistajte Predškolski katalog Kreativnog centra za 2022/2023 

Igram se i razmišljam

Simeon Marinković i Slavica Marković

Knjiga Igram se i razmišljam autora Slavice Marković i Simeona Marinkovića sa ilustracijama Nikole Vitkovića i Marka Šerera osvojila je 2021. godine Zlatnu nagradu Najbolji evropski udžbenik u kategoriji materijala za predškolce!

Ovu važnu nagradu dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija i Evropsko udruženje izdavača udžbenika. 

Igram se i razmišljam je višenamenski radni materijal koji se bavi osnovnim matematičkim pojmovima, ali istovremeno izlazi u susret i dečjoj potrebi za igrom i pokretom. Kroz 32 teme dete stiče potrebne matematičke kompetencije koje su mu važne za pripremu za polazak u školu. Novina koju ovaj materijal donosi jeste to što matematički pojmovi nisu dati samo apstraktno, već su povezani sa širim spektrom aktivnosti, kao što su vežbe oblikovanja, vežbe relaksacije, tradicionalne i savremene igre. Uz svaku temu ponuđena su i pitanja za razmišljanje, motivacioni tekstovi koji mogu biti pokretač za istraživanje i razgovor, kao i brojni zanimljivi i podsticajni zadaci.

Vrtić za maštanje

Simeon Marinković i Slavica Marković

U radno-igrovnom materijalu Vrtić za maštanje ponuđene su priče, aktivnosti, pitanja i zadaci koji su pokretači istraživačkog procesa i u potpunosti su usmereni na dete i njegove potencijale.

Dat je najširi izbor mogućih aktivnosti koje su u vezi s različitim aspektima dečjeg razvoja – od grafomotoričkog do jezičkog i logičko-matematičkog. Svaka priča i prateće aktivnosti i pitanja podstiču komunikaciju, promišljanje i istraživanje, a pored toga daju i dragocene smernice vaspitačima i roditeljima kada je reč o tekstovima za čitanje deci, kao i preporuke za igre koje mogu igrati s njima. 

Ovaj knjiga našla se u užem izboru za Nagradu Najbolji evropski udžbenik 2020. u kategoriji materijala za predškolce.

Ove priče na igru liče

Simeon Marinković i Slavica Marković

Ove priče na igru liče je radno-igrovni materijal namenjen početnom opismenjavanju dece u uzrastu od 5 do 7 godina. Knjiga je oblikovana u formi bloka u kojem se deca sa 30 slova azbuke upoznaju u okviru 30 tema. Svako slovo je obrađeno na dve strane i predstavljeno jednom tematskom pričom i ilustracijama koje mogu podstaći decu na raznolike jezičke i druge aktivnosti. Na prvoj strani je uvodna priča, koja može biti povod za razgovor i istraživanje. Odraslima se savetuje da na određenim mestima naprave pauzu u čitanju i deci postave pitanja u vezi sa onim što su do tada čula, da im predlože da sama dovrše priču ili da nacrtaju nešto o čemu se u priči govori. Na sledećoj strani slovo je uvek predstavljeno jednim pojmom  (AerodromTavanIgrališteNoćLjubav itd.), koji može biti podsticaj za razvoj pravog malog projekta, u zavisnosti od dečjih interesovanja. Na primer, slovo M predstavljeno je slikom muzeja u kojem se nalaze mumija, mamut, maska, mač i drugo. Deca analiziraju ilustraciju imenujući ono što vide na njoj i opisujući muzej sa slike, ali se razgovor proširuje pitanjima o tome šta je muzej, predlogom da se poseti neki muzej ili pozivom deci da zajedno naprave muzej u vrtiću. 

Zahvaljujući zanimljivim sadržajima za razvijanje jezičke kulture – pričama, zagonetkama, brzalicama, raznovrsnim pitanjima koja podstiču komunikaciju, kao i nizu grafomotoričkih vežbi za vežbanje pokreta koji prethode pisanju slova – susret sa svakim slovom postaće deci prava avantura. 

Radno-igrovni materijal Ove priče na igru liče pomoći će vaspitačima u kreativnom planiranju rada, a roditeljima će dati nove ideje i preporuke za rad s decom kod kuće.

Igrom od glasa do slova

Dr Mirjana Marković, Slavica Tomić, Slobodanka Dada Milovanović

Radno-igrovni materijal Igrom od glasa do slova je osmišljen tako da podržava razvoj predveština rane pismenosti. Oblikovan je u formi bloka na 32 strane (+ dve strane s nalepnicama), a redosled obrade slova dat je prema bukvarskom rasporedu. Za svako slovo ponuđeno je više vežbi i igara koje prate neki od koraka u procesu od glasa do slova, a u prilogu se nalaze: nalepnice koje se koriste pri rešavanju određenih zadataka, velika štampana slova azbuke i slovni konstruktor.

Pri korišćenju ovog radnog materijala od velike pomoći biće priručnik Od glasa do slova istih autorki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama