Prema novom zakonu buduće mame oštećene

31 avgusta, 2018

Primena novih propisa i odluka da dobiju potomstvo će prilično udariti po džepu na ovaj način buduće mame koje nemaju neprekidno vezanih 18 meseci radnog staža

Buduće mame koje su na trudničko bolovanje otišle posle samo nekoliko meseci otkad su potpisale ugovor o radu sa poslodavcem imaće drastično manju platu u odnosu na zaradu koju su imale dok su radile, ali i u odnosu na stare propise koji su važili do 1. jula. Zakonodavac ovu odredbu pravda odbranom od zloupotreba, jer je u prethodnom periodu spisak trudnica koje su u radnoj knjižici imale upisan tek pokoji mesec staža pre odsustva bio podugačak.
Primenom Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, primera radi, trudnica sa platom od 40.000 dinara, ako je radila samo mesec dana, dobiće naknadu za bolovanje u iznosu od svega 2.400, a ona sa pola godine staža 14.300 dinara. Prema prethodnim propisima, prva bi u koverti imala 27.000, a druga gotovo 33.000 dinara.
Primena novih propisa i odluka da dobiju potomstvo će prilično udariti po džepu na ovaj način buduće mame koje nemaju neprekidno vezanih 18 meseci radnog staža, one koje su još na studijama ili su radile neko vreme pa dobile otkaz u poslednjih godinu i po. Istovremeno su obećane plate nezaposlenim trudnicama ili onima koje imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima.
Finansijski minus doživeće i mame koje su u trenutku napuštanja posla zbog roditeljstva našle bolji posao, ali im u obračun ulaze i plate prethodnog poslodavca kod kojeg su radile pre godinu dana, kao i one čija zarada je pre trudnoće bila veća od tri prosečne plate u Srbiji. Maksimum na njihovom mesečnom računu ne sme biti veći upravo od tri proseka.
KRŠI SE ZAKON O RADU
OVAKVE odredbe su, kako stoji na portalu “Bebac”, posebno opasne za trudnice s visokorizičnim trudnoćama, jer će odlagati i izbegavati da idu na bolovanje čak i u situaciji kad je to neophodno, kako bi dobile pun iznos svoje plate. Odlukom da zaštiti sebe od “zloupotreba”, država krši Zakon o radu, koji garantuje prava i odsustvo zbog bolovanja, a posebno član 12 Zakona o radu koji kaže: “Zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja”.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Prema novom zakonu buduće mame oštećene

  1. Grdanica kaže:

    Prazne price !!? Treba jos i od trudnica uzeti,uzeto jebod penzionera da nikad penziju ne docekaju tako ce i natalitet da raste da bi svako vece slusali ima para u kasi naravno kad se otima

  2. Majka kaže:

    Koja sramota Boze moj!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama