Препоручујемо: НОВЕ друштвене игре за малу и велику децу (подељене по узрастима)

Играње друштвених игара воле и деца и одрасли и због тога је то један од добрих начина да се породица окупи и квалитетно проведе слободно време. Осим што нас зближавају, омогућавају социјалну блискост и пружају одличну забаву, друштвене игре су изузетно добро средство да деца развију многе корисне вештине: да поштују правила, развијају стратегије, доносе одлуке, преузимају ризике, као и то како да се носе с поразом и да поштују саиграче. Малишани кроз игру развијају логичко мишљење, пажњу, концентрацију и памћење.

Али, све сте то већ знали, зар не? Оно што, можда, нисте знали јесте да поред класичних игара које смо и ми као деца волели, постоје и нове, занимљиве и узбудљиве којима би дефинитивно требало да дате шансу. Нарочито ако имате децу различитог узраста.

Примера ради, друштвену игру Тути-фрути готово равноправно могу играти петогодишњак и деветогодишњак, баш као и Близанце.

Ми вам представљамо неколико занимљивих игара за које можда нисте чули. Поделили смо их по узрастима, али не морате се тога држати. Нека деца узраста скоро 40 година уживају у играма намењеним најмлађима. Проверено.

Вреди напоменути и то да је свака од њих врло брза. Понекад, када имамо свега 15 минута за игру, ту се не могу спаковати игре попут Човече, не љути се или таблића. Свака од игара које вам представљамо игра се брзо, тако да за 15 минута можете одиграти неколико партија.

Игре за малишане у узрасту од 3 до 5 година

ЖИВОТИЊЕ и БРОЈЕВИ су нове игре прављења парова, уз које ће деца развијати вештине опажања, памћења и закључивања. Свака кутија садржи 4 табле, 36 карата са сликама и књигу. У једној књизи приказани су бројеви од 1 до 10, а у другој се налазе занимљивости о разним домаћим и дивљим животињама.

ТУТИ-ФРУТИ је игра сакупљања и бројања, уз коју ће деца обогатити свој речник, вежбати бројање до 3 и 4, усвојити различита правила и научити како да их примењују. Циљ игре је направити што већи број воћних салата сакупљањем воћака исте боје. Упутство садржи и посебне савете за родитеље о томе како игру прилогодити млађој, а како старијој деци.

Игре за предшколце и млађе основце

7 ПОРОДИЦА. ЖИВОТИЊЕ је игра памћења и лукавства. На картама је приказано седам породица од по пет чланова. Игра се тако што сваки играч тражи одговарајуће карте од саиграча и настоји да споји све чланове што је могуће већег броја породица.

Циљ игре проницљивости МАЦЕ ПЕЦАЈУ је да се истражи море, улови што више морских животиња и избегну конзерве јер се због њих остаје без поена. Победник је онај играч који освоји највише поена.

Игре за тинејџере

Комплет карата СТРАШНЕ ПРИЧЕ садржи 50 замршених криминалистичких случајева који одводе играче у свет детектива, шпијуна, тајних агената, спретних џепароша и препредених крадљиваца. Загонетке се решавају тако што се постављају питања играчу који једини зна прави одговор. Случај који треба решити описан је на предњој страни карте (ту је и слика која може бити од помоћи), а решење је на полеђини. За решавање ових случајева потребни су доза радозналости, добар њух и таленат за комбинаторику.

Комплет ДЕТЕКТИВСКЕ ПРИЧЕ садржи 50 загонетних прича за оштроумне. Опис детективског случаја налази се на предњој страни карте и садржи неке податке који упућују на решење, а слика може бити од помоћи. У траг злочинцима детективи ући ће тако што ће постављати питања на која једино водитељ игре зна одговор. Играчи ће се решењу приближавати корак по корак, тако што ће мозгати и саветовати се с другим играчима.