Приватни вртићи на удару контроле – због лоших резултата ове недеље нова контрола

29 октобра, 2018

Резултати првог круга ненајављене ванредне контроле пријављене долазности деце у приватним вртићима говоре да скоро 90 одсто вртића који су били “под лупом” инспектора није добило прелазну оцену. Тако се показала оправданост ранијих најава надлежних да је критеријуме за надзор овог сектора неопходно пооштрити.

Иако ће званичне резултате контроле Секретаријат за образовање и дечју заштиту саопштити данас, незванично сазнајемо да скоро 90 одсто вртића у којима је проверавана упоредна евиденција пријављене долазности деце и поручених оброка није то радило по прописаним критеријумима. У то је укључен и немали број приватних обданишта која инспекцији нису дала тражене податке јер, како су рекли, “не воде евиденцију”, иако су у обавези да то раде.
Према нашим сазнањима, већина од 21 вртића који су били на удару контроле – или је “надувала” број пријављене деце чиме су оштетили буџет Града Београда који суфинансира боравак у приватним вртићима, или су поручивали недовољно хране за малишане кетеринг службама. У прилог томе иде чињеница да је инспекција у књигама затекла код неких и четвороструко мање поручених оброка, у односу на пријављени број деце.
У првом “таласу” контроле изабрани су вртићи који су током јула и августа пријављивали највећу долазност деце, изнад 90 одсто, на основу чега им је Град рефундирао новац, до 22.361 динар по детету месечно. Од почетка године на име рефундације дела трошкова боравка деце у приватним вртићима Град Београд исплатио је родитељима 2,5 милијарди динара, засад, већ више од 16.000 деце. За 20 вртића код којих су контролисани противпожарна опремљеност и безбедност, очекује се извештај наредне недеље.
Вртићи који су лажирали податке или нису прошли “на испиту” противпожарне безбедности објеката, могу изгубити право на субвенције из градског буџета. Које ће санкције бити предузете према неодговорним власницима приватних предшколских установа знаће се после завршене контроле.
Такође, како незванично сазнајемо, због бројних неправилности које су досад нађене, а са циљем безбедног боравка деце и поштовања правила која су иста и за државне и за приватне вртиће, могућа је ревизија свих дозвола за отварање приватних обданишта, које издаје Министарство просвете. Не искључује се ни могућност одузимања лиценци за рад, ако се установи грубо непоштовање критеријума, чиме је доведен у питање безбедан боравак малишана.
Секретаријат за образовање и дечју заштиту више пута је апеловао на директоре приватних предшколских установа, да недолазак деце обрачунавају родитељима као у државним, односно умањењем цене за 50 одсто у данима када дете не иде у вртић. Међутим, иако су субвенције из градске касе напуниле приватне вртиће и повећале њихов број за скоро осам пута, мали број приватника је послушао сугестију. Како би изашли у сусрет родитељима да, због тога, не плаћају енормне рачуне, очигледно је да су лажирали податке о броју присутне деце.

Нови круг контроле

Ове недеље почиње следећи талас контроле коју је најавио секретар Славко Гак због, како је рекао, лоших прелиминарних резултата које је добијао током прошле недеље. Инспектори ће евиденцију деце проверавати у још 30 приватних предшколских установа. У првом кругу у 21 приватном обданишту је контролисано пријављивање долазности деце, а у 20 исправност противпожарног система.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама