Privatni vrtići na udaru kontrole – zbog loših rezultata ove nedelje nova kontrola

29 oktobra, 2018

Rezultati prvog kruga nenajavljene vanredne kontrole prijavljene dolaznosti dece u privatnim vrtićima govore da skoro 90 odsto vrtića koji su bili “pod lupom” inspektora nije dobilo prelaznu ocenu. Tako se pokazala opravdanost ranijih najava nadležnih da je kriterijume za nadzor ovog sektora neophodno pooštriti.

Iako će zvanične rezultate kontrole Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu saopštiti danas, nezvanično saznajemo da skoro 90 odsto vrtića u kojima je proveravana uporedna evidencija prijavljene dolaznosti dece i poručenih obroka nije to radilo po propisanim kriterijumima. U to je uključen i nemali broj privatnih obdaništa koja inspekciji nisu dala tražene podatke jer, kako su rekli, “ne vode evidenciju”, iako su u obavezi da to rade.
Prema našim saznanjima, većina od 21 vrtića koji su bili na udaru kontrole – ili je “naduvala” broj prijavljene dece čime su oštetili budžet Grada Beograda koji sufinansira boravak u privatnim vrtićima, ili su poručivali nedovoljno hrane za mališane ketering službama. U prilog tome ide činjenica da je inspekcija u knjigama zatekla kod nekih i četvorostruko manje poručenih obroka, u odnosu na prijavljeni broj dece.
U prvom “talasu” kontrole izabrani su vrtići koji su tokom jula i avgusta prijavljivali najveću dolaznost dece, iznad 90 odsto, na osnovu čega im je Grad refundirao novac, do 22.361 dinar po detetu mesečno. Od početka godine na ime refundacije dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima Grad Beograd isplatio je roditeljima 2,5 milijardi dinara, zasad, već više od 16.000 dece. Za 20 vrtića kod kojih su kontrolisani protivpožarna opremljenost i bezbednost, očekuje se izveštaj naredne nedelje.
Vrtići koji su lažirali podatke ili nisu prošli “na ispitu” protivpožarne bezbednosti objekata, mogu izgubiti pravo na subvencije iz gradskog budžeta. Koje će sankcije biti preduzete prema neodgovornim vlasnicima privatnih predškolskih ustanova znaće se posle završene kontrole.
Takođe, kako nezvanično saznajemo, zbog brojnih nepravilnosti koje su dosad nađene, a sa ciljem bezbednog boravka dece i poštovanja pravila koja su ista i za državne i za privatne vrtiće, moguća je revizija svih dozvola za otvaranje privatnih obdaništa, koje izdaje Ministarstvo prosvete. Ne isključuje se ni mogućnost oduzimanja licenci za rad, ako se ustanovi grubo nepoštovanje kriterijuma, čime je doveden u pitanje bezbedan boravak mališana.
Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu više puta je apelovao na direktore privatnih predškolskih ustanova, da nedolazak dece obračunavaju roditeljima kao u državnim, odnosno umanjenjem cene za 50 odsto u danima kada dete ne ide u vrtić. Međutim, iako su subvencije iz gradske kase napunile privatne vrtiće i povećale njihov broj za skoro osam puta, mali broj privatnika je poslušao sugestiju. Kako bi izašli u susret roditeljima da, zbog toga, ne plaćaju enormne račune, očigledno je da su lažirali podatke o broju prisutne dece.

Novi krug kontrole

Ove nedelje počinje sledeći talas kontrole koju je najavio sekretar Slavko Gak zbog, kako je rekao, loših preliminarnih rezultata koje je dobijao tokom prošle nedelje. Inspektori će evidenciju dece proveravati u još 30 privatnih predškolskih ustanova. U prvom krugu u 21 privatnom obdaništu je kontrolisano prijavljivanje dolaznosti dece, a u 20 ispravnost protivpožarnog sistema.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama