Proba male mature 24. i 25. aprila

31 marta, 2015

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit 24. i 25. aprila, a u svakom od tri testa biće po 20 zadataka. Osmaci će rešavati kombinovani test 24. aprila, sa početkom u 12 sati, dok će sutradan od 9 časova polagati test iz maternjeg jezika, a potom iz matematike u 11 i 30, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.
Mala-matura-2
U tom ministarstvu napominju da neće biti dodatnih termina za polaganje male mature, jer se ovi datumi ne poklapaju sa takmičenjima i smotrama učenika osnovnih škola. Zvanični termini polaganja završnog ispita i kalendar upisnih aktivnosti biće uskoro utvrđeni, a konkurs za upis u srednje škole Ministarstvo će objaviti početkom maja.
Iz Ministarstva prosvete zasad nema najava da će štrajk dela prosvetnih radnika, koji traje od 17. novembra, na bilo koji način uticati na održavanje završnog ispita. Ostali smo uskraćeni za konkretan odgovor šta će biti sa učenicima čiji nastavnici ne budu hteli da drže pripremnu nastavu za malu maturu, što su sindikati najavili kao jednu od mera radikalizacije štrajka.
U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva piše da su “rešenjem o četrdesetočasovnoj radnoj nedelji utvrđene obaveze nastavnika, a direktor škole je odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove, te da je nadležan da planira i organizuje ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti”.
Podsetimo, škola je po zakonu dužna da organizuje pripremu đaka za polaganje završnog ispita tokom drugog polugodišta osmog razreda, a deset dana pre polaganja ispita najmanje dva časa dnevno.
– Zaposleni imaju pravo na štrajk po zakonu i direktor ne može da ih u tome spreči. Nastavnici koji su u zakonskom štrajku su obavezni da drže časove po 30 minuta i ispite, tako da direktor ne može da protiv njih pokrene disciplinski postupak ako odbiju da drže pripremnu nastavu. Sigurno je da nećemo dozvoliti da deca budu oštećena zbog štrajka. To je stav i sindikata naše škole. Verujem da velika većina mojih kolega tako misli i da će nastavnici pripremiti učenike za polaganje završnog ispita, jer su to naši đaci – kaže za Danas Mirko Lazović, direktor OŠ “Milica Pavlović” iz Čačka.
Ranko Hrnjaz, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), kaže da će članovi tog sindikata držati pripremnu nastavu.
– Naš cilj nije da se konfrontiramo sa decom i roditeljima. Stav NSPRV je da treba izaći u susret učenicima i što pre pronaći rešenje kako bi se školska godina završila na regularan način. Izjave da nastavnici koji štrajkuju neće držati pripremu za maturu nisu stav zvaničnih organa Sindikata radnika u prosveti Srbije, čiji je NSPRV član – ističe Hrnjaz.
 
AUTOR: V.Andrić
Izvor: danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama