Проба мале матуре 24. и 25. априла

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 24. и 25. априла, а у сваком од три теста биће по 20 задатака. Осмаци ће решавати комбиновани тест 24. априла, са почетком у 12 сати, док ће сутрадан од 9 часова полагати тест из матерњег језика, а потом из математике у 11 и 30, речено је Данасу у Министарству просвете.
Mala-matura-2
У том министарству напомињу да неће бити додатних термина за полагање мале матуре, јер се ови датуми не поклапају са такмичењима и смотрама ученика основних школа. Званични термини полагања завршног испита и календар уписних активности биће ускоро утврђени, а конкурс за упис у средње школе Министарство ће објавити почетком маја.
Из Министарства просвете засад нема најава да ће штрајк дела просветних радника, који траје од 17. новембра, на било који начин утицати на одржавање завршног испита. Остали смо ускраћени за конкретан одговор шта ће бити са ученицима чији наставници не буду хтели да држе припремну наставу за малу матуру, што су синдикати најавили као једну од мера радикализације штрајка.
У одговору који смо добили из Министарства пише да су “решењем о четрдесеточасовној радној недељи утврђене обавезе наставника, а директор школе је одговоран за законитост рада и за успешно обављање делатности установе, те да је надлежан да планира и организује остваривање програма образовања и васпитања и свих активности”.
Подсетимо, школа је по закону дужна да организује припрему ђака за полагање завршног испита током другог полугодишта осмог разреда, а десет дана пре полагања испита најмање два часа дневно.
– Запослени имају право на штрајк по закону и директор не може да их у томе спречи. Наставници који су у законском штрајку су обавезни да држе часове по 30 минута и испите, тако да директор не може да против њих покрене дисциплински поступак ако одбију да држе припремну наставу. Сигурно је да нећемо дозволити да деца буду оштећена због штрајка. То је став и синдиката наше школе. Верујем да велика већина мојих колега тако мисли и да ће наставници припремити ученике за полагање завршног испита, јер су то наши ђаци – каже за Данас Мирко Лазовић, директор ОШ “Милица Павловић” из Чачка.
Ранко Хрњаз, председник Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ), каже да ће чланови тог синдиката држати припремну наставу.
– Наш циљ није да се конфронтирамо са децом и родитељима. Став НСПРВ је да треба изаћи у сусрет ученицима и што пре пронаћи решење како би се школска година завршила на регуларан начин. Изјаве да наставници који штрајкују неће држати припрему за матуру нису став званичних органа Синдиката радника у просвети Србије, чији је НСПРВ члан – истиче Хрњаз.
 
АУТОР: В.Андрић
Извор: danas.rs