Проблеми у понашању детета које не бисте смели игнорисати

Oво су само неки савети које морате покушати да би се решили проблеми у понашању код децеHIROVITO-DETE
Дете вас прекида док причате
Ако детету то допустите, одраст ће у уверењу да му други морају посветити пажњу када прича и биће врло фрустирано када се то не догоди.
Како спречити?
Следећи пут када кренете да телефонирате или у посету пријатељици, нагласите детету да не желите да вас прекида док причате. Потом усмерите дете на неку активност док ви разговарате и за то искористите играчку коју неко време нисте употребљавали, како би дете за њу било заинтересирано. Ако вас покуша прекинути, тихо га упутите да се иде играти док не завршите своје. Такође, дајте детету до знања да неће добити оно што тражи, ако то тражи на начин да вас омета.
Прегрубо се игра
Ако не интервенирате када је дијете грубо у игри, до осме године живота то може прећи у навику коју ће бити готово па немогуће изгубити.
Како спречити?
Агресивно понашање требате сасећи на лицу места. Дајте детету до знања да нити једна акција током које повреди другу особу није прихватљива. Прије идућег сусрета с пријатељем или другом децом, подсетите дете да не сме бити грубо и помогните му да нађе начин да испољи агресију и најави када га спопадне љутња.
Прави се да вас не чује
Ако детету морате више пута поновити да нешто уради, дајете му до знања да је оно главно, а не ви.
Како спречити?
Немојте се довикивати с дететом, него станите испред њега и јасно и гласно му реците што желите да уради. Пажњу му можете скренути и ако га зазовете по имену, дотакнете раме или утишате телевизију док причате. Још једна од метода је увођење санкција – ако се дете прави да не чује – прочитајте му једну сликовницу мање прије спавања или му укините један цртић.
Дете узима без питања
У реду је да је дијете самостално и да може узети неке ствари, али не и да контролира активности које бисте ви требали.
Како спречити
Осмислите мала кућна правила која ћете детету често понављати. Ако дете уради нешто што не би смело – на пример упали ТВ без вашег допуштења, реците му да га угаси и да вас мора питати пре него то учини.
Дете “се поставља”
Колута очима, одбруси вам, често говори да нешто неће…многи родитељи ово игноришу јер мисле да је фаза која ће проћи. Но, што се догоди, дете крене у школу и родитељи су изненада прозвани због проблематичног понашања којем се чудом чуде.
Како спречити?
Побрините се да дијете буде свесно свога понашања, али не на начин да се осећа лоше, већ да спозна како изгледа и звучи када се понаша непримерено. Ако то не помогне, одбијте интеракцију док се не почне пристојно понашати.
Преувеличава истину
Понекад се не чини као превелик проблем када дете мало претерује и преувеличава како би ствари изгледале боље, но то може прерасти у опасну навику.
Како спречити?
Упозорите дете да не би требало говорити оно што није истина. Јер када једном буде говорило истину, нико неће поверовати. Погледајте који су мотиви за лагање, Увек помаже деци испричати причу о дечаку који је звао вука иако вука у ствари није било, а када се појавио, нико му није дошао помоћи јер му нико није веровао.
 
Извор: djecjaposla.com