Како да уз помоћ пар речи убедите дете да вас послуша

новембар 4, 2016

Некада је тако тешко убедити дете да послуша и уради оно што му се каже. Неће да престане да се игра да би дошло на купање, неће да да своју играчку, неће да једе оно што му се да и сл. Али, постоји трик који ће дете убедити да ипак уради оно што се од њега тражи.
Mama-i-dete
Може се рећи да постоје магичне речи која ће учинити чудо и уразумити га. Све имају исти циљ – да детету објасне разлог.
Зато што.
(Добре су и друге верзије које могу да замене “зато што” као на пример “тако”, “на тај начин”, “да би” и сл.)
Зашто ова реч делује?
Психолози кажу да су људи спремнији на сарадњу ако знају из ког разлога се нешто од њих тражи. Чак и када је разлог очигледан или у њему нема ничег посебног. И то важи и за децу.
Тако ћете лакше убедити дете да уђе у каду ако му кажете да је сада његов ред или да сада једе како би имало више времена за игру. У паркићу му можете рећи да дозволи другарима да користе његове играчке јер немају такве да се са њима играју и сл.

Прочитајте и Прича за родитеље који „прете празном пушком”

Боља комуникација
Деца знају да се наљуте и не послушају ако мисле да им одрасли константно наређују. Ово осећање може лако да наиђе ако дете не разуме зашто постоји неко правило или зашто мора да уради нешто што не жели.
Давањем јасног разлога побољшавате комуникацију са дететом и омогућавате да порука на најбољи начин допре до њега. Фокус је на задатку који треба да се уради па се не стварају негативна осећања према родитељу. Тако детету нећете изгледати као зао родитељ који наређује. Ви само обавештавате дете зашто нешто треба да уради. Признаћете да се разликује ако кажете “стави патике у ранац” и “стави патике у ранац да их не заборавимо”.
Послушно дете
Пошто зна разлог због кога нешто треба да уради дете постаје особа која одлучује, све је у његовим рукама. На овај начин оно се осећа као члан породице, члан који учествује у важним стварима и мотивисано је да допринесе.

Прочитајте и Јеротић: Зашто дете увек ради оно што му је забрањено …

Како да овај мали трик успе сваки пут?
Сигурно већ знате да са децом нема никакве гаранције. Превише ствари утиче на тренутно расположење детета и на то да ли ће оно стварно да уради оно што му кажете. Ипак, пар ствари може увек да помогне. На пример:
Саопштите разлог у истом моменту кад кажете детету шта треба да уради
Ова метода је најефикаснија када дете чује разлог истовремено са упутством шта треба да уради. Овако неће изгледати да покушавате посебно да га убедите или некако насамарите.
Изговарајте објашњење опуштено
У разговору доста тога зависи од тона којим говоримо. Ако звучите као да издајете наређење, ваше дете вас неће послушати већ ће почети да се брани.
Потрудите се зато да ваш говор буде опуштен. Ви детету говорите да нешто треба да уради из одређеног разлога а не зато што имате лоше намере. Овако ћете научити дете да се играчке слажу са разлогом, да се руке перу са разлогом и да се у кревет иде у одређено време са разлогом. Оно не треба да ради ове ствари само зато што сте ви то рекли.

Прочитајте и Добро је имати тврдоглаво дете: Зашто морате да му допустите …

Потрудите се да ваше објашњење увек изгледа позитивно детету
Зависно од узраста детета, обично је било који логичан разлог довољан да дете одлучи да послуша. Међутим, да бисте га ипак лакше убедили, боље је да разлог буде описан тако да детету изгледа да оно има неку корист од њега. Нешто са чим може лако да се повеже.
Тако можете да кажете детету да ће моћи да остане дуже у парку ако брже поједе оно што сте припремили или да је добро да иде раније на спавање да би сутра било јако и добро расположено или да поспреми играчке да би сутра знало где су и сл.
Боље речи бољи однос са дететом
Ако одвојите мало времена да размислите како ћете разговарати са дететом урадили сте пуно данас за ваш бољи однос сутра. Нећете имати разлога да се дерете и бићете у прилици да се према њему односите са поштовањем.
Давање разлога детету зашто нешто да уради ће вам помоћи да причате смиреним тоном и имате смиреније покрете. Бићете “на истој страни”.
 
Извор: NajboljaMamaNaSvetu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама