Problemi u ponašanju deteta koje ne biste smeli ignorisati

Ovo su samo neki saveti koje morate pokušati da bi se rešili problemi u ponašanju kod deceHIROVITO-DETE
Dete vas prekida dok pričate
Ako detetu to dopustite, odrast će u uverenju da mu drugi moraju posvetiti pažnju kada priča i biće vrlo frustirano kada se to ne dogodi.
Kako sprečiti?
Sledeći put kada krenete da telefonirate ili u posetu prijateljici, naglasite detetu da ne želite da vas prekida dok pričate. Potom usmerite dete na neku aktivnost dok vi razgovarate i za to iskoristite igračku koju neko vreme niste upotrebljavali, kako bi dete za nju bilo zainteresirano. Ako vas pokuša prekinuti, tiho ga uputite da se ide igrati dok ne završite svoje. Takođe, dajte detetu do znanja da neće dobiti ono što traži, ako to traži na način da vas ometa.
Pregrubo se igra
Ako ne intervenirate kada je dijete grubo u igri, do osme godine života to može preći u naviku koju će biti gotovo pa nemoguće izgubiti.
Kako sprečiti?
Agresivno ponašanje trebate saseći na licu mesta. Dajte detetu do znanja da niti jedna akcija tokom koje povredi drugu osobu nije prihvatljiva. Prije idućeg susreta s prijateljem ili drugom decom, podsetite dete da ne sme biti grubo i pomognite mu da nađe način da ispolji agresiju i najavi kada ga spopadne ljutnja.
Pravi se da vas ne čuje
Ako detetu morate više puta ponoviti da nešto uradi, dajete mu do znanja da je ono glavno, a ne vi.
Kako sprečiti?
Nemojte se dovikivati s detetom, nego stanite ispred njega i jasno i glasno mu recite što želite da uradi. Pažnju mu možete skrenuti i ako ga zazovete po imenu, dotaknete rame ili utišate televiziju dok pričate. Još jedna od metoda je uvođenje sankcija – ako se dete pravi da ne čuje – pročitajte mu jednu slikovnicu manje prije spavanja ili mu ukinite jedan crtić.
Dete uzima bez pitanja
U redu je da je dijete samostalno i da može uzeti neke stvari, ali ne i da kontrolira aktivnosti koje biste vi trebali.
Kako sprečiti
Osmislite mala kućna pravila koja ćete detetu često ponavljati. Ako dete uradi nešto što ne bi smelo – na primer upali TV bez vašeg dopuštenja, recite mu da ga ugasi i da vas mora pitati pre nego to učini.
Dete “se postavlja”
Koluta očima, odbrusi vam, često govori da nešto neće…mnogi roditelji ovo ignorišu jer misle da je faza koja će proći. No, što se dogodi, dete krene u školu i roditelji su iznenada prozvani zbog problematičnog ponašanja kojem se čudom čude.
Kako sprečiti?
Pobrinite se da dijete bude svesno svoga ponašanja, ali ne na način da se oseća loše, već da spozna kako izgleda i zvuči kada se ponaša neprimereno. Ako to ne pomogne, odbijte interakciju dok se ne počne pristojno ponašati.
Preuveličava istinu
Ponekad se ne čini kao prevelik problem kada dete malo preteruje i preuveličava kako bi stvari izgledale bolje, no to može prerasti u opasnu naviku.
Kako sprečiti?
Upozorite dete da ne bi trebalo govoriti ono što nije istina. Jer kada jednom bude govorilo istinu, niko neće poverovati. Pogledajte koji su motivi za laganje, Uvek pomaže deci ispričati priču o dečaku koji je zvao vuka iako vuka u stvari nije bilo, a kada se pojavio, niko mu nije došao pomoći jer mu niko nije verovao.
 
Izvor: djecjaposla.com