Што више расту све мање смо им потребни

Бебе су потпуно зависне од одраслих, хранимо их, облачимо, мањамо им пелене, бришемо носиће, купамо.

Једногодишњаци имају већину тих потреба: носимо их, хранимо, често пресвлачимо; у другој години је доста другачије: сама ходају, говоре, показују мимиком-прстом, кажу “не”.
До треће године савладала су ходање, сама се хране, причају, полако уз помоћ родитеља користе тоалет. За протеклих годину дана деца су овладала основама већине функција важних за опстанак. Комуницирају једноставним реченицама, маштају. Промена је изузетно упечатљива!
Око четврте године, деца су још више стасала, сама се облаче, одлично комуницирају, резонују, разумеју како су идеје и ствари повезане, помажу око припреме хране и других кућних послова. Спремни су за учење језика, неке организоване спортове.
Велика промена!! Где је моја беба!!
Одвајање је процес који почиње оног тренутка када се беба одвоји од мајчиног тела!
То је есецијално за здраво одрастање и развој људског бића!
Одржавање блискости, која се обично правда “у име љубави”, спречава здраво одрастање.
Изазов за родитеље је у проналажењу баланса између одгајања, заштите и вођства, и дозвољавању детету да истражује, експериментише и после треће године постане независно, јединствено биће!
У нашој природи је да свако од нас одрасте у ЈЕДИНСТВЕНО биће!
Предшколске године од 3-6, пружају родитељима први осећај те енергије за спољашњи свет. Те године су понекад сличне адолесцентном добу, по значају промена до којих долази.
Предшколци напуштају период када су били бебе, да би могли да уђу у године детињства.
Потребно је да имају самсосталност и слободу да учествују у доношењу одлука које су значајне за њих-који дукс или хаљиницу обући, које чарапице обути, коју играчку или књигу купити! Како ће, касније у животу бирати школу, занимање, партнера, било шта-кад нису научени да то могу, смеју, кад је неко бирао за њих!
Кључна реч је БАЛАНС!
Лепосава Ивић
Извор: leposavaivic.com