Пробна мала матура у марту радиће се дигитално, уместо комбинованог – ПИСА тест

13 јануара, 2020

Ученици осмог разреда ће крајем марта радити пробни тест мале матуре дигитално, на рачунару, каже министар просвете Младен Шарчевић и додаје да је то предвиђено за све осмаке чије су школе опремљене за то, док ће остали тај тест радити као и досад.

“То ће уједно бити и својеврсни тренинг, с обзиром на то да ће за две године сви учесници завршних разреда у Србији малу матуру полагати дигитално, део новог модела полагања мале матуре већ је у припреми”, рекао је Шарчевић за “Курир”.

Ове године осмаци ће завршни испит полагати као и досад, решавањем задатака из математике, српског и комбинованог теста, али у наредним годинама ће и ту доћи до промена, додаје он.

Комбиновани тест ће, како објашњава, највероватније заменити ПИСА задаци.

Према његовим речима, министарство планира ове и следеће године набавку 40.000 компјутера за школе.

Шарчевић најављује да ће се ове године прегледање тестова радити такође дигитално те да ће урађени тестови обезбеђеним комбијима стизати у школске управе где ће се скенирати помоћу специјалног софтвера који је у изради, а затим ће бити послати у скенинг центар у Београд на прегледање.

Каже и да се ради на новинама у штампању тестова, као и да се задаци више неће штампати у комерцијалним штампаријама.

“Имаћемо нову штампарју у Фабрисовој улици где се налазе Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завод за унапређивање образовања и васпитања, а у којој ће се штампати завршнити испити. У питању је безбедна штампарија која ће бити под одличним надзором”, закључио је Шарчевић.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама