Procesi proizvodnje i izvori energije

13 oktobra, 2016

1.  Materijali iz prirode se preradjuju da bi se prilagodili odredjenoj nameni.  Metal se može naći u smesi sa stenama. Ruda metala se vadi, melje, topi i oblikuje u zavisnosti od proizvoda.
2. Papir se dobija od vlakna celuloze iz drveta. Drvo se melje, izbeljuje, dodaju se hemikalije. Masa se cedi kroz valjke. Zatim se suši i presuje i namotava u rolne.
3.  Staklo se dobija od kvarcnog peska. Kvarcni pesak se topi na visokoj temperaturi. Obradjuje se valjanjem i dobijamo ravno staklo.  Ako se obradjuje tehnikom kaluplenja i duvanja, dobijamo čaše, flaše…
4. So se dobija iz rudnika kao kamena so ili iz morske vode kao morska so. Kamena so se dobija tako što se voda upumpava u rudnik i rastvara so.Voda se ispumpava u bazene i ostavlja da ispari a ostaje so.
5. Gips i mermer su prirodni građevinski materijali. Mermer se dobija iz rudnika, sečenjem u blokove. Zatim se reže, kleše i polira.
6.  Svi energetski izvori potiču iz prirode. Dele se na neobnovljive i obnovljive izvore. Neobnovljivi izvori su: nafta,ugalj i gas. Obnovljivi su: Sunce, voda, vetar i otpad.  Nafta se dobija iz bušotina. Preradjuje se u rafinjerijama.
7. Ugalj se dobija u rudnicima. Koristi se za pokretanje termoelektrana i za zagrevanje u domaćinstvu.
8. Voda kruži u prirodi i spada u obnovljive izvore. Čovek koristi reke za dobijanje električne energije pravljenjem brana i hidroelektrana. Naša najpoznatija hidroelektrana je Đerdap.
9. Vetar koristimo za dobijanje energije. Čovek je iskoristio snagu vetra za pokretanje vetrenjača i dobijanje energije.
10.  Postavljanjem solarnih ćelija, sakuplja se Sunčeva energija i pretvara u električnu energiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama